Neodvisnost sodstva

Poljski predsednik podpisal dva od štirih spornih pravosodnih zakonov

STA/B.K.
25. 7. 2017, 10.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Poljski predsednik Andrzej Duda je danes podpisal sporen zakon, v skladu s katerim bo pravosodni minister imenoval in razreševal predsednike splošnih sodišč.

Reuters
Poljski predsednik Andrzej Duda

Zakon, ki je potreboval samo še predsednikov podpis, predvideva, da bo lahko pravosodni minister imenoval predsednike splošnih sodišč. Poleg tega bo lahko v šestih mesecih predsednika sodišča zamenjal brez navedbe razlogov. Poljski predsednik je že pred tem podpisal zakon, ki spreminja pravila za izobraževanje sodnikov.

V ponedeljek je Duda nepričakovano napovedal veto na predloga zakonov o reorganizaciji vrhovnega sodišča in sodnega sveta, ki sta ju že potrdila oba domova poljskega parlamenta. Napovedal je, da bo ob pomoči pravnih strokovnjakov pripravil nova predloga.

Poljska premierka Beata Szydlo medtem vztraja pri sporni reformi, ki je na Poljskem sprožila množične proteste.

Evropska komisija je prejšnji teden Varšavo posvarila, da je zelo blizu sprožitev 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru sistemskih groženj pravni državi predvideva začasen odvzem glasovalnih pravic kršiteljici. Načrtovana pravosodna reforma "bistveno povečuje sistemsko grožnjo pravni državi", je izpostavil podpredsednik komisije Frans Timmermans.