Poligamija

Poročil 25 žensk in zaplodil 146 otrok, sedaj mu grozi zapor

R.T.
25. 7. 2017, 09.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kanadsko vrhovno sodišče v Britanski Kolumbiji je zaradi poligamije obsodilo dva nekdanja voditelja mormonske sekte, ki sta bila poročena z več ženskami.

Reuters
Winston Blackmore

60-letni Winston Blackmore se je v svojem življenju poročil kar 25-krat in zaplodil 146 otrok, 53-letni James Oler pa se je zadovoljil z ‘le’ 5 ženami. Oba sta pred časom bila škofa v Cerkvi svetnikov poslednjih dni, v oddaljenem in izoliranem delu Kanadske province Britanska Kolumbija. Gre za sekto, ki se je v začetku 20. sotletja odcepila od  Cerkve Jezusa Kristusa in svetnikov poslednjih dni, ki je bolje znana kot mormonska cerkev, saj je le-ta prepovedala poligamijo.

Obsodba, zaradi katerih bi obsojena lahko tudi do 5 let preživela za zapahi, sicer prihaja po več kot desetletju trajajočem procesu, ki se je zakompliciral, ker zakon, ki prepoveduje poligamijo ni v skladu s členom ustave, ki zapoveduje versko svobodo.

Blackmore svoje poligamije ni nikoli tajil. Sodišču je razložil, da gre za pomemben del njegove religije. Njegov odvetnik pa je že povedal, da se bo na razsodbo pritožil na ustavno sodišče.