Policija ga išče

Franz z motorno žago grozil: "Spoznati morate, kaj je strah"

G.G.
25. 7. 2017, 10.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V Švici in Nemčiji še poteka lov na 51-letnega Franza Wrousisa, ki je včeraj z motorno žago divjal po Schaffhausnu.

Švicarska policija
Nova fotografija Franza Wrousisa.

Schaffhausen polizei
Švicarska policija išče 51-letnega Franza Wrousisa.

Pisali smo, da je Franz v prostorih zdravstvene zavarovalnice napadel uslužbence, nato pa v mestu z motorno žago ranil še tri ljudi. Eden od ranjenih je v kritičnem stanju.

Medtem ko si švicarski in nemški policisti prizadevajo čim prej najti in prijeti nevarnega samotarja, ki se je v zadnjih tednih potikal po gozdu, švicarski mediji sestavljajo lik “švicarskega napadalca z motorko”.

V devedesetih letih 20. stoletja je večkrat obiskal Grčijo, zanimala ga je antična književnosti, rad se je potapljal. Potem pa se je nekaj zgodilo. Nemir ga je gnal iz mesta v mesto. Zadnjih dvajset let se je neprestano selil. Živel je na območju Basla, Luzerna in Graubündna. Redko je na enem mestu zdržal dlje kot leto dni.

Prometna nesreča kot prelomnica?

Leta 2014 je nekaj časa bival v bloku v Beromünstru. Njegov najemodajalec se spominja Wrousisovih vsakdanjih odhodov v gozd, njegovega čebljanja v brk in številnih religioznih knjig, ki jih je po odhodu pustil za sabo. Franz mu je nekega dne dejal, da se mu je življenje spremenilo po prometni nesreči.

Franz se je potikal naokoli in se v iskanju duševnega miru v zadnjih tednih zatekel v gozd v okolici Uhwiesna v bližini meje z Nemčijo. Za spletni portal 20minuten je 18-letna domačinka povedala, da je Franza večkrat srečala na lokalnem avtobusu. Franz je sedel in nekaj momljal, bolj sam sebi, zlepa pa je začel nagovarjati 18-letnico in njenega prijatelja. “Spoznati morate, kaj je strah” in “Današnja mladina je brez sramu” je med drugim godrnjal 51-letni čudak. Potniki so potrpeli do njegovega odhoda z avtobusa.

Reuters
Avto Franza Wrousisa so našli na obrobju Schaffhausna.

Kolovratil z motorno žago

Domačini so Franza v zadnjem času “spoznali”. Bival je v svojem Volkswagen Caddyu, ki ga je parkiral ob robu gozda. Predsednik krajevne skupnosti Ruedi Karrer je vsak dan tekel mimo njegovega avta in ga slišal, kako govori nekaj o bogu. Pred približno dvema tednoma pa je eden od domačinov opazil, da Franz kolovrati po okolici z motorno žago v roki. Prijavili so ga policiji. Možje postave so ga obiskali, zabeležili njegove podatke in mu zabičali, da se mora javljati na policijski postaji. Duševno moteni Franz pa je raje obiskal Schaffhausen – z motorno žago.