BORCI PROTI RDEČEMU PETELINU

Gasilci so dobili spominsko sobo

M.B.J.
28. 6. 2017, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pred 85 leti so v Slamni vasi ustanovili gasilsko četo, predhodnico današnjega prostovoljnega gasilskega društva.

M.B.-J.
Poveljnik PGD Slamna vas Robert Molek, predsednik Janez Pezdirec in strojnik Stanislav Pezdirec (z leve) ob novi motorni brizgalni.

Nuja za ustanovitev društva je bila velika, saj so v vasi prevladovala lesena in s slamo krita poslopja. Gasilsko četo je 22 vaščanov Slamne vasi in sosednjega Boldraža ustanovilo s pomočjo metliškega gasilskega društva, ki velja za najstarejše v Sloveniji.

Na slovesnosti ob 85-letnici so slamnovaški prostovoljni gasilci prevzeli tudi novo motorno brizgalno; stara namreč šteje že več kot štiri desetletja.

Pred drugo svetovno vojno je bilo v društvu čutiti veliko elana. Leta 1938 so poslali na izobraževanje svojega prvega člana Franca Vraničarja. Med vojno je delo zastalo, saj je veliko fantov in mož odšlo v partizane ali v internacijo, marsikateri pa se ni nikoli več vrnil. Takoj po vojni so gasilci v svoje vrste sprejeli več fantičev in tudi prve gasilke. Gasilci so se izobraževali in vadili za tekmovanja. Leta 1973 so razvili svoj prvi prapor, leta 1982 pa zgradili gasilski dom. Pred dvema letoma so predali namenu novo orodjarno, ob 85-letnici pa prevzeli novo motorno brizgalno. Njeni botri so bili Občina Metlika, rojak Martin Slobodnik iz Avstralije, akademik prof. dr. Anton Mavretič iz Boldraža, ki živi in dela v ZDA, Vesna Slobodnik iz podjetja Joe&Luka in Jože Slobodnik iz podjetja GAS.

SPOMINSKA SOBA O DRUŠTVU

Hkrati so v gasilskem domu odprli spominsko sobo o prehojeni poti društva. »Spominska soba ima še toliko večji pomen, ker doslej o našem društvu nismo izdali še nobenega biltena ali brošure. Očitno nikomur ni bilo pomembno, da bi o naših gasilcih kaj napisal, ne ob jubilejih ne ob pomembnejših pridobitvah. Kot raziskovalcu in zapisovalcu ljudskega izročila mi je bilo to nerazumljivo, zato sem začel takoj, ko sem prevzel predsednikovanje, zbirati gradivo. S pomočjo starejših vaščanov smo razjasnili marsikatero zadevo. Po podrobnem pregledu društvenega arhiva in zbiranju slikovnega gradiva se je počasi izoblikovala jasna slika o delu društva,« je povedal predsednik gasilskega društva Janez Pezdirec.