Sodba

Povzročitelj nesreče bo delal v javno korist

Gabrijel Toplak
28. 6. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Policiste je na kraju nesreče blizu Vukovja namesto 20-letnega Jožka Fabjana pričakal njegov 23-letni bratranec Gregor Ševa

Gabrijel Toplak
Danes je prepričan, da bi ravnal drugače.

Na mariborskem sodišču bi moral včeraj potekati predobravnavni narok zoper 20-letnega Jožka Fabjana iz Spodnjega Jakobskega Dola in 23-letnega Gregorja Ševo, ki sta bila 20. maja lani po ugotovitvah policistov udeležena v prometni nesreči blizu Vukovja. V njej je umrl takrat 82-letni Peter Vajngerl iz Bistrice ob Dravi, ki je tega dne šel obdelovat svoj vinograd v Zgornjo Velko. A so zagovornika obtoženih in okrožno državno tožilstvo dosegli sporazum ter priznanje krivde.

DANES BI RAVNALA DRUGAČE

Fabjanu, ki se je pokesal pred sodnico Simoni Mernik in ji dejal, da je kriv ter bi zdaj ravnal drugače, je sodišče izreklo kazen eno leto in osem mesecev zapora. »Če ne želi v zapor, bo moral v roku dveh let pod nadzorom CSD Pesnica opraviti 1210 ur splošno koristnega dela. Ob pravnomočnosti sodbe mu za dve leti preneha tudi veljavnost vozniškega dovoljenja,« je pojasnila Mernikova in dodala, da se mu v izrečeno kazen šteje čas, ki ga je preživel v priporu. Ševi, ki bi danes, kot je dejal, ravnal drugače, je sodnica izrekla pogojno kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta. Obema pa je naložila plačilo sodnih stroškov.

Policistom naj bi precej pomagal voznik, ki je v času trčenja peljal mimo. Na avtu je imel nameščeno kamero, ki je tam posnela temnolasega mladeniča.

NAPAČEN V PRIPORU

Nesreča se je zgodila nekaj po 20. uri, ko se je v Vajngerlov avto čelno zaletel audija, ki ga je zaradi prehitre vožnje v desnem nepreglednem ovinku zaneslo na nasprotni del ceste. Vozilo povzročitelja je obstalo na cesti, nesrečnega 82-letnega voznika pa je z avtom odbilo na travnato površino, kjer ga je ustavilo drevo. Vajngerl je zaradi hudih poškodb umrl še pred prihodom reševalcev. Toda slaba dva tedna kasneje je prišlo do preobrata, saj so policisti ugotovili, da se je v priporu zaradi taiste tragične nesreče znašel 20-letnik iz Jakobskega Dola, ki te noči ni sedel za volanom audija. Izkazalo se je, da gre za Jožkovega bratranca Gregorja Ševo.