ČRNI SCENARIJ

Posli s sadjem, zelenjavo, drogo, orožjem in ljudmi

S.S.
28. 6. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ta teden se bo na koprskem okrožnem sodišču, v poostrenih varnostnih razmerah, zvrstilo šestnajst predobravnavnih narokov v zadevi Kobra.

Interpol
Shqiprona Hoxhaja iščejo z mednarodno tiralico.

Tožilci obtoženim očitajo trgovino z mamili, orožjem in belim blagom, pa tudi ponarejanje denarja in izsiljevanje. Po izračunih organov pregona si je šestnajsterica s kaznivimi dejanji pridobila okrog 600 tisoč evrov premoženjske koristi.

PU Koper
Kriminalistom je pobegnil pred nosom, v sklepni fazi operacije.

Jedro kriminalne združbe naj bi predstavljala kosovska družina Hoxhaj, lastniki družbe Kobra plus, ki opravlja posle s sadjem in zelenjavo. Eden od vodij, Dibran Hoxhaj, v ponedeljek očitkov po obtožbi ni priznal. Valon Hoxhaj se bo o krivdi še izjasnil, Shqipron Hoxhaj pa je slovenskim organom pregona nedosegljiv – za njim je razpisana mednarodna tiralica. V petek bo pred sodnico stopil tudi Ivica Guberac, nekdanji kapetan prvoligaša Kopra, ki pa vseskozi zanika kakršnokoli povezavo z drogo, ki so jo našli pri njem med hišno preiskavo, in sicer kilogram heroina v kleti. Zaupanje nogometaša, ki bo v prihodnji sezoni igral za Borca iz Banjaluke, naj bi zlorabil prijatelj, ki mu je zaupal stanovanjske ključe.

Mamilarske posle vodil iz zapora

Po navedbah tožilstva je združba na Obali trgovala s široko paleto drog. Kriminalisti so v preiskavi zasegli tri kilograme kokaina, 2,3 kilograma heroina ter paracetamol in laktozo, ki ju preprodajalci uporabljajo za večanje volumna mamil in posledično dobička. Zasegli so tudi večjo količino nedovoljenih snovi v športu oziroma poživil, nekaj celo med preiskavo priporniške celice Valona Hoxhaja. V njegovi celici so odkrili še mobilne telefone, kar naj bi bil dodaten dokaz, da je celo iz koprskih zaporov usmerjal člane svoje kriminalne združbe. Sicer pa so v preiskavi zasegli še dve pištoli z naboji, 26.000 evrov gotovine, osebna avtomobila višjega cenovnega razreda, BMW X6 in porsche cayenne, elektronski števec denarja, motorno kolo Aprilia Leonardo z zbrušenimi serijskimi številkami, večjo količino zlatega nakita ...

M24
Med obtoženimi v zadevi Kobra je tudi nogometaš Ivica Guberac.

Zaupanje nogometaša, ki bo v prihodnji sezoni igral za Borca iz Banjaluke, naj bi zlorabil prijatelj, ki mu je zaupal stanovanjske ključe.

Kriminalistom pobegnil pred nosom

Valon Hoxhaj je v priporu že od junija lani, ko se je klobčič v zadevi Kobra tudi začel razpletati. Takrat so kriminalisti v spektakularni akciji na izolski tržnici prijeli njega in Shqiprona, in sicer po tem, ko naj bi ugrabila moškega, ga odpeljala na podeželje in od njega z grožnjami hotela izsiliti izmišljeni dolg. A je moškemu uspelo pobegniti in obvestiti policijo, ki je brata Hoxhaj nato prijela. Valona je preiskovalni sodnik strpal v pripor, Shqipron pa se je branil s prostosti, dokler ni v začetku oktobra, ko so na Obali potekale množične aretacije v zadevi Kobra, kriminalistom pobegnil tako rekoč pred nosom. V sklepni fazi operacije je sicer sodelovalo okrog 170 kriminalistov in policistov PU Koper, ki so jim pomagali policisti z drugih policijskih uprav in specialne enote.