KEMIS

Ali so vrhniški gasilci res hudo zboleli?

Mirko Vorkapić
18. 6. 2017, 11.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

O posledicah požara v Kemisu krožijo številne govorice.

Facebook
Kakšna je dejansko zdravstvena slika gasilcev?

V zadnjem času kroži veliko gostilniških teorij o dogodkih na Vrhniki, mediji pa le redko preverjajo verodostojnost virov. Pred dnevi je portal nova24tv.si objavil članek o katastrofalnih posledicah požara v Kemisu z naslovom »Prihaja račun za Kemis – prvi gasilci so že zboleli na dihalih, zdravniki jim ne morejo pomagati«. V članku je nekaj trditev, ki jih sicer ni moč ne potrditi ne zavreči. Avtor namreč trdi, da gasilci niso imeli ustrezne zaščite, saj da je primanjkovalo »dihalk«.

Dihalnih aparatov je bilo sicer na voljo manj, kot je bilo angažiranih gasilcev, vendar so vsi nosili nekakšno zaščito oziroma maske s filtri. O njihovi ustreznosti bodo pristojni organi še podali poročila. Osrednja trditev, da so zaradi težjih zdravstvenih posledic morali številni gasilci poiskati pomoč v bolnišnici na Golniku, pa ne drži. Po preverjenih podatkih je dan po požaru pomoč poiskal le en gasilec, ki pa je bil naslednji dan odpuščen iz bolnišnice in z zdravjem nima težav. Res je, da se lahko posledice vdihavanja kontaminiranega zraka pokažejo šele čez nekaj časa, vendar je tudi v primeru respiratornih obolenj treba dokazati vzročno-posledično povezanost, saj na zdravje lahko vpliva več dejavnikov.

Pri omenjenem mediju tudi trdijo, da »gasilci, ki bolehajo, čutijo izjemno jezo in nemoč, vendar si javno ne upajo spregovoriti, saj nanje pritiskajo iz vodstev gasilskih brigad«. Tudi to smo poskušali raziskati, vendar nihče izmed naših virov ni potrdil obstoja kakršnihkoli pritiskov na gasilce z vrha društev ali pa brigade v Ljubljani. V obtoku tudi ni kakšnih pisnih navodil z vsebino, ki bi namigovala na poskus cenzuriranja izjav gasilcev. Ker je trditev nemogoče v celoti preveriti, jo je obenem tudi nemogoče povsem zanikati.