Nova drama

Štirje hrvaški hrusti nad Joška Jorasa

Mirko Vorkapić
18. 6. 2017, 10.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V mestni upravi Buje so potrdili, da so v skladu s hrvaškimi predpisi v sredo zasuli jarek, ki ga je Joško Joras izkopal v poskusu, da bi se priključil na slovensko vodovodno omrežje.

Svet24
Joras se je kopanja lotil sam, kar pa so mu preprečili.

Kot so povedali, je Joras začel polagati vodovod na javni površini brez ustreznih dovoljenj, na uradna opozorila, naj dela ustavi, pa se ni odzval. Vodja upravnega oddelka za komunalne dejavnosti mesta Buje Elvis Glavičić je povedal, da Joras nikoli ni zahteval odobritve za vodovodna dela na javni površini ne od mestne uprave Buje ne od hrvaškega podjetja Istarski vodovod, da bi izkopal jarek na javni površini in se priklopil na vodovod. Zaradi komunalnega prekrška so proti Jorasu sprožili upravni postopek in ga maja kaznovali s 67,5 evra. Prav tako so zahtevali, naj v določenem roku vrne javno površino v prvobitno stanje. Ko tega ni storil, je mestna uprava Buje angažirala podjetje, ki je v sredo zasulo približno 40 metrov dolg jarek, je povedal Glavičić.

Z Jorasom so izgubili potrpljenje

»Jarek na javni površni je bil odprt več kot mesec dni in pokazali smo veliko potrpljenja glede tega,« je povedal Glavičić, ki je poudaril, da se Joras lahko pritoži, da pa je dejstvo, da na Hrvaškem ni imel nobenih dovoljenj za svoja dela. Kot je dodal, Joras »nikoli ne kontaktira hrvaških oblasti, temveč se pogovarja s slovenskimi, čeprav gre za hrvaško ozemlje«. Po Glavičićevih informacijah ima Joras dovoljenje za priklop na slovensko vodovodno omrežje, ki poteka nedaleč od Jorasove hiše ob mejnem prehodu Sečovlje. Gre za rižanski vodovod, ki del vode za slovensko obalo črpa tudi iz Hrvaške. Ni pa zaprosil za odobritev, da bi izvajal dela na hrvaškem ozemlju, jarek pa je potekal čez javno pot, je še dejal Glavičić.

Joras trdi, da so ga zasuli silaki

Joras na drugi strani zagotavlja, da ima za priklop vsa dovoljenja. V sredo je povedal, da je Občina Buje poslala štiri silake, ki so izkopani jarek novega priklopa zasuli. Povedal je, da ovojnica za prekrškovno kazen še vedno leži pred njegovo hišo in da je ne namerava odpreti, saj je po njegovih besedah na njej napisan naslov, ki ni njegov. Glavičić je danes povedal, da imajo težave pri dostavi uradne pošte Jorasu, ki ne priznava svojega hrvaškega naslova Škrile 73a, temveč vztraja, da živi na slovenskem naslovu Sečovlje 1.