Bogota

V terorističnem napadu najmanj tri smrtne žrtve

K.A./STA
18. 6. 2017, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V eksploziji bombe v nakupovalnem središču v kolumbijski prestolnici Bogota so bile v soboto ubite najmanj tri ženske, še devet ljudi je bilo ranjenih.

STA
Bogota

Po navedbah župana mesta Enriqueja Penalose začetna preiskava "jasno" kaže, da je šlo za teroristični napad, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ena od ubitih žensk je 23-letna Francozinja, ki je delala kot prostovoljka v lokalni šoli. Drugi žrtvi sta Kolumbijki, stari 27 in 31 let, navajajo zdravniški viri.

Do eksplozije je prišlo v soboto zvečer po lokalnem času v ženskih toaletnih prostorih v uglednem in med tujci priljubljenem nakupovalnem središču Centro Andino. Nabito poln center pred dnevom očetov, ki ga v Kolumbiji praznujejo danes, so po eksploziji evakuirali.

"Teroristi ne bodo spremenili našega načina življenja," je na prizorišču napada po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal predsednik Juan Manuel Santos. Kot je dodal, zaenkrat ni jasnih znakov, kdo naj bi stal za eksplozijo, vendar pa bodo odgovorni ujeti in bodo odgovarjali za svoja dejanja.

Na generalnem državnem tožilstvu so pojasnili, da so primer že zaupali tožilcu iz ekipe za boj proti terorizmu.

Konflikt med kolumbijsko vlado in levičarskimi gverilci je že večkrat vodil do smrtonosnih terorističnih napadov v Bogoti. Ena od največjih uporniških skupin v državi, Farc, je sicer lani po več kot 50 letih konflikta pristala na mirovni dogovor.

Vodja Farca Rodrigo Londono je obsodil sobotni napad. "Solidarnost z žrtvami v Bogoti," je zapisal na Twitterju. "To dejanje so lahko zagrešili samo tisti, ki želijo zapreti poti k miru in spravi."

Tudi zadnja aktivna gverilska skupina v državi ELN je dejanje obsodila. "Delimo bolečino in smo solidarni z žrtvami," so zapisali na Twitterju. "Država bi morala z natančno preiskavo najti odgovorne," so dodali.

Februarja je sicer ELN prevzela odgovornost za bombni napad v areni za bikoborbe v Bogoti, v kateri je umrl policist, ranjenih pa je bilo več kot 20 ljudi.