Uboj ali umor?

Vincenc zabodel sina

Gabrijel Toplak
17. 6. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Odvetnik že obsojenega Vincenca Bezjaka vztraja, da se je tistega dne zgodil uboj. In predpisana kazen je bistveno nižja.

Gabrijel Toplak
Vincenc Bezjak

Odvetnik Darjan Lampič, zagovornik Vincenca Bezjaka, ki ga je sodišče obsodilo na 20 let zapora, ker je julija lani umoril svojega sina Sebastijana, vztraja, da njegov klient ni storil kaznivega dejanja umora. »Zgodil se je uboj, za katerega je predpisana bistveno nižja kazen,« poudarja Lampič, zato se je odločil za pritožbo.

RAZVELJAVITEV SODBE

Lampič je za Novice Svet24 povedal, da je obtoženi žrtev v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in pod vplivom alkohola zabodel le enkrat. »Ni šlo za zahrbten način ali druge nizkotne nagibe, kar so pravne predpostavke za kaznivo dejanje umora,« poudarja Bezjakov zagovornik. Vztraja, naj senat Višjega sodišča v Mariboru januarsko sodbo okrožnega sodišča razveljavi. In to, tako Lampič, zaradi nepravilno ugotovljenega dejanskega stanja, ali pa bi moralo Bezjaka oprostiti vseh obtožb. »Dejanje ni bilo naklepno, zato lahko višje sodišče kaznivo dejanje prekvalificira iz umora v uboj. Dodatni element, zakaj uboj, in ne umor, je dejstvo, da je obsojeni oškodovanca zabodel z levo roko, ki je sicer ne uporablja. Če bi obsojeni dejanje načrtoval, kar se predvideva pri umoru, bi za izvršitev dejanja nedvomno uporabil močnejšo roko,« pravi Lampič.

ZAHRBTNO DEJANJE

Januša Kušar Rotman, višja državna tožilka in začasna vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, pojasnjuje, da so predlagali zavrnitev pritožbe zagovornika obdolženega in potrditev sodbe sodišča prve stopnje. »Dejanje zoper sina je bilo storjeno v domačem okolju, v družini, kjer so že pred tem vladale slabe razmere in alkohol. Kot obtoževalno okoliščino je treba upoštevati tudi zahrbtnost pri načinu storitve kaznivega dejanja; pri oškodovancu niso našli obrambnih poškodb, sploh ni imel možnosti braniti se. Obdolženi je ravnal v krivdni obliki direktnega naklepa,« pojasnjuje Kušar Rotmanova

DRUŽINSKA TRAGEDIJA PRED HIŠO

Policisti PU Maribor so bili 5. julija lani okoli 20.40 obveščeni, da je v Sladkem Vrhu v občini Šentilj v Slovenskih goricah oče pred hišo zabodel sina. Kaj se je tega dne doma dogajalo med sinom in očetom, sojenje ni natančno razkrilo.

Gabrijel Toplak
Se je zgodil umor ali uboj?