DODATEK ZA LETNI DOPUST

Javni uslužbenci že dobili regres

Matej Klarič
8. 6. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Javni uslužbenci so z majsko plačo že dobili izplačan regres, upokojenci ga lahko pričakujejo julija. Nekatera podjetja pa smo povprašali, kakšna bo višina regresa pri njih.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Z majsko plačo je bil javnim uslužbencem izplačan tudi letošnji regres za letni dopust. A vsi javni uslužbenci ne bodo dobili regresa v polni višini, saj znesek izplačila v višjih plačnih razredih ostaja nekoliko znižan. Je pa po drugi strani regres za najslabše plačane nekoliko višji.

Višina regresa Regres za letni dopust letos znaša najmanj 804,96 evra bruto. Pripada vsakemu delavcu, ki mu pripada pravica do letnega dopusta. Delodajalci morajo regres svojim zaposlenim izplačati do vključno 30. junija.

Zaradi »varčevalnih ukrepov« v javnem sektorju je regres zadnja leta znižan, saj je bilo pred tem določeno, da se izplača najmanj v višini minimalne plače. Tudi za letos je višina regresa določena v dogovoru, ki je rezultat pogajanj med vlado in sindikati javnega sektorja. Dogovorili so se, da bo regres v višini 790,73 evra letos pripadel zaposlenim od 17. do 40. plačnega razreda. Zaposleni od 41. do 50. plačnega razreda bodo dobili po 600 evrov bruto, tisti v višjih plačnih razredih pa po sto evrov manj. Zaposleni do vključno 16. plačnega razreda bodo v skladu z dogovorom dobili regres v višini tisoč evrov bruto.

Vsi upokojenci z dodatkom

Letni dodatek bodo po letih »varčevalnih ukrepov« znova dobili vsi upokojenci. Najvišji bo znašal 400 evrov (za tiste, ki na mesec prejemajo do 430 evrov pokojnine), za tiste med tem zneskom in 530 evri pa bo znašal 270 evrov. Najnižjega, po 90 evrov, bodo dobili tisti s pokojninami, višjimi od 760 evrov. Za tiste z manj kot 760 evri bo ta dodatek glede na lani višji za deset evrov. Gre za smotrno potezo vlade, saj je s tovrstnimi ukrepi, namenjenimi najrevnejšim, pričakovano povečala potrošnjo in posledično gospodarsko rast, ki izniči višje stroške povišanja v proračunu. Skupaj je za regres upokojencev namenjenih 127 milijonov evrov.

Podjetja različno

V Mercatorju bodo zaposleni del regresa dobili izplačanega v obliki bonov za nakup.

V podjetjih so višine dodatka različne. V Telekomu Slovenije so regres zaposlenim izplačali že pri plači za februar, in sicer 1157,57 evra bruto na zaposlenega. Regres so prejeli vsi zaposleni v enakem znesku, z izjemo predsednika uprave in članov uprave družbe, ki regresa že vrsto let ne prejemajo. V Gorenju ga bodo 4400 zaposlenim in 22 agencijskim delavcem izplačali v dveh obrokih v višini 880 evrov bruto. V Leku so maja izplačali regres v višini 1100 evrov bruto, v Lidlu pa ga bodo izplačali 15. junija v višini 804,96 evra bruto, pri čemer bodo regres kot do zdaj v isti višini prejeli zaposleni za krajši delovni čas. Enak znesek bodo prejeli v Hoferju, toda samo tisti, ki so zaposleni za polni delovni čas, tisti ki so zaposleni za manj časa, pa bodo prejeli sorazmerni delež regresa. V Mercatorju bo letošnji regres 950 evrov bruto, pri čemer bo 55 odstotkov regresa 15. junija z majsko plačo izplačanega v denarju, preostanek pa v Mercatorjevih e-bonih. V Krki so zaposlenim in tudi agencijskim delavcem izplačali po 1114,50 evra bruto, enako vsoto so izplačali v Adriaticu Slovenici. V Petrolu so vsi zaposleni dobili 1000 evrov bruto, člani uprave pa regres v višini minimalne plače. Z Zavarovalnice Triglav so odgovorili, da bodo izplačali 75 odstotkov bruto plače. V podjetju A1 pa so le skopo dejali, da so izplačali regres, višji od minimalno določenega. Podobno skopo so odgovorili v T-2 in Sparu, kjer so dejali, da so regres nakazali v zakonsko predpisani višini.

1. JAVNI SEKTOR
Zaposleni v javnem sektorju z majsko plačo dobijo tudi letošnji regres, ki je izplačan progresivno v višjem znesku tistim z manjšimi zaslužki.

2. UPOKOJENCI
Letos bo regres znova izplačan vsem upokojencem. Najvišji bo 400 evrov – za tiste, ki na mesec prejemajo do 430 evrov.

3. POVIŠANJE
Upokojenci s pokojninami, nižjimi od 760 evrov bruto, bodo letos dobili za 10 evrov višji regres.

4. IZPUŠČENI DELAVCI
Podjetja, kjer delavci delajo prek espeja, se s tem izognejo izplačilu regresa, saj tem delavcem po zakonu ne pripada.