Spektakularno

Srbska policija v filmski akciji

lt
7. 6. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Srbski policisti so prijeli devet posameznikov, ki jih sumijo pripadnosti črnogorskemu podzemlju.

Policija RS
Policisti so obkolili restavracijo in vanjo vdrli v koordinirani taktični operaciji.

Prejšnji četrtek so srbski policisti v naselju Novi Beograd prijeli deset pripadnikov zloglasnega škaljarskega klana. Preiskovalni sodnik je zaradi begosumnosti in strahu, da bodo vplivali na policijske priče, devetim odredil 30-dnevni pripor. Eden od osumljenih se obtožb brani s prostosti, pri čemer ima prepoved komunikacije s sorodniki in prijatelji ostalih obtoženih.

Domnevne pripadnike škaljarskega klana so aretirale posebne enote srbske policije.

Druščino so policisti aretirali le nekaj deset metrov stran od policijske postaje Novi Beograd, medtem ko je v večernih urah obedovala v restavraciji Durmitor. Policijski viri srbskih medijev trdijo, da gre za pripadnike zloglasnega škaljarskega klana, ki se zadržujejo v Srbiji, saj so v rodni Črni gori pogosteje tarča policijske pozornosti kot konkurenčni kavački klan.

Policija RS
Policist med aretacijo Kostića.

V obeh državah jih povezujejo s trgovino z narkotiki, najkonkretneje s kokainom, in z nizom umorov. Srbska obtožnica jih bremeni nedovoljene proizvodnje, posesti in prometa z orožjem. Aretirani pa so med prvimi, ki so obtoženi po novem kazenskem zakoniku, ki je najvišjo zagroženo kazen za to dejanje dvignil na 12 let zapora. Prav tako jim ne bodo sodili na okrožnem sodišču, saj je primer po novi zakonodaji prešel v pristojnost višjega sodišča.

Mafijska vojna

Policija RS
Največja riba med aretiranimi - Zvonimir Kostić.

Vse do leta 2014 je škaljarski klan sodeloval v narkokartelu s kriminalno skupino, ki je kasneje postala znana kot kavački klan, obe prihajata iz črnogorskega mesta Kotor. Tega leta je v španski Valencii prišlo do kraje 300 kilogramov kokaina, kar je relativno majhna količina glede na to, da je črnogorski narkokartel v preteklosti na eno vožnjo dokumentirano tovoril po dve toni tega narkotika. Kraje so bili obtoženi mlajši pripadniki škaljarskega klana, z njo pa se je začela najbolj krvava mafijska vojna na Balkanu doslej. Srbske varnostne službe ocenjujejo, da je kavački klan bolje organiziran, finančno in številčno močnejši, vendar škaljarska ekipa velja za nevarnejšo in bolje informirano. Kljub temu v medmafijskih obračunih umirajo predvsem pripadniki škaljarskega klana.