Kriminalna združba

Zgodba s tihotapci na sodišču dobiva epilog

pk
7. 6. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na koprskem sodišču so minuli teden izrekli kazni članom združbe, ki so na Balkanu kupovali heroin in indijsko konopljo ter ju tihotapili v Slovenijo in še nekatere druge evropske države.

PU Koper
Tako so videti zavoji mamil, ki so jih obtoženi tihotapili s Kosova.

Po ponovnem sojenju so spet spoznani za krive, da so s Kosova v Evropo tihotapili večje količine mamil.

Izeta Zmajlija z Vrhnike, sicer državljana Kosova, Iztoka Komparo iz Šempetra pri Gorici, zakonca Valterja in Ano Šmid iz Dolenjske ter Ljubljančana Zorana Musića je sodišče po ponovnem sojenju znova spoznalo za krive. Zmajli naj bi bil ena od ključnih oseb v tihotapski ekipi, preostali pa so opravljali kurirske in preprodajalske naloge ali pa so priskrbeli vozila za prevoz droge.

arhiv Svet24
Iztoka Komparo iz Šempetra pri Gorici so takole aretirali v Banjaluki.

Razplet sojenja

Združba si je za tihotapljenje priredila avtomobile. Ti naj bi imeli posebne kotičke, v katere so skrivali drogo za prevoz. Mamila so med drugim tihotapili v odbijačih.

Lanska sodba članom kriminalne skupine je bila razveljavljena; takrat so bili večinoma vsi spoznani za krive in obsojeni na nekajletne zaporne kazni. Na tokratnem sojenju je sodišče glede kazni odločilo podobno. Šestinštiridesetletnega Izeta Zmajlija, ki naj bi zagotavljal vso podporo pri nabavi droge in organiziral prevoze s Kosova v Slovenijo ter še nekatere druge države Evropske unije, je kazenski senat tokrat obsodil na enako kazen kot prvič – sedem let in pol zapora. Enainštiridesetletnemu Šempetrcu Iztoku Kompari, ki naj bi se predvsem ukvarjal s preprodajo droge in posojal svoje vozilo za prevoz mamil, so izrekli nekoliko nižjo kazen kot prvič; sedeti bo moral tri leta in pol namesto pet let.

PU Koper
Policija je mamila, ki so jih tihotapili z Balkana, našla tudi v odbijačih.

Sodba še ni pravnomočna

Izročen
ŠEMEPTETERC JE ZBEŽAL V BOSNO
Potem ko je policija začela aretacije članov združbe, je Iztok Kompara zbežal. Januarja 2015 ga je uspešno prijela policija v Banjaluki in ga izročila slovenskim oblastem.

Štiriintridesetletnemu Dolenjcu Valterju Šmidu je sodišče, ker je prevažal drogo, prisodilo kazen štirih let in šestih mesecev zapora. Tudi Šmidova žena je bila obsojena, ker je vedela, kaj njen mož prevaža, in sicer na deset mesecev zapora ter 4000 evrov denarne kazni. Tudi Ljubljančanu je sodišče prisodilo enako kazen kot v prvi sodbi, in sicer bo moral Zoran Musić, ki je sodeloval pri preprodaji in prevozih, sedeti pol leta ter plačati 1000 evrov denarne kazni. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Naši policisti so na dogajanje postali pozorni leta 2014, ko so jih italijanski varnostni organi opozorili, da se nekateri njihovi državljani s prepovedano drogo oskrbujejo pri nas, in sicer pri Iztoku Kompari iz Šempetra pri Gorici. Od tu so sledi vodile dalje, k drugim osebam, ki so bile povezane v tihotapsko verigo.