Koliko v resnici zaslužimo?

Varljive plače Slovencev

žk
7. 6. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Je povprečna plača pravi odraz prejemkov, ki jih prejemamo Slovenci? Kje so plače najvišje in koliko zasluženega denarja pobere država?

Profimedia
Delavec, ki bo prejel 1100 bruto plače, bo delodajalca v resnici vsak mesec, brez dodatkov in nadomestil, stal 1277 evrov (fotografija je simbolična).

Slovenska povprečna plača je trenutno 1623,75 evra bruto oziroma 1055,85 evra neto. Zmotno je mišljenje, da je to tudi znesek, ki ga petnajstega v mesecu na račun dobi največ Slovencev. Podatki, ki jih je za potrebe zdravstvene reforme od Finančne uprave RS pridobil Dušan Keber, kažejo, da skoraj pol milijona Slovencev na mesec prejme manj kot 400 evrov. Manj kot povprečno plačo naj bi imelo okoli 75 odstotkov Slovencev in le četrtina višjo.

Povprečna plača

ZMAGOVALCI
Najvišje prejemke imajo zaposleni v energetiki, sledi jim sektor financ in zavarovalništva, na tretjem mestu pa je dejavnost informacijskih tehnologij.

Statistika je pač kraljica varljivih ved. Komplicirani sistem vodenja evidenc ljudi, ki so zaposleni, samozaposleni, delovno aktivni, brezposelni ali izbrisani iz evidence zavodov za zaposlovanje, omogoča barantanje s podatki, ki služijo vsakokratnemu političnemu cilju. V izračunu povprečne plače so namreč upoštevane le vse zaposlene osebe, ne glede na to, ali delajo za določen ali nedoločen čas, polni delovni čas ali delovni čas, krajši od polnega. Samostojni podjetniki posamezniki ter pri njih zaposlene osebe v to statistično raziskovanje niso vključeni. Prav tako niso vključene osebe, ki opravljajo poklicno dejavnost, osebe, ki opravljajo javna dela, napotene zaposlene osebe ter kmetje.

Kje največ?

1055,85 evra je povprečna neto plača v Sloveniji. 

Glede na to, da so na znesek povprečne plače vezane nekatere pravice in dolžnosti državljanov, med drugim tudi prispevki, ki jih v državno blagajno plačujejo samozaposleni in kmetje, bi bil morda čas, da to varljivo kategorijo bodisi ukinemo bodisi posodobimo. V pomanjkanju natančnejšega kazalnika lahko pogledamo, v katerih dejavnostih v Sloveniji so plače najvišje oziroma najnižje. Najbolj so finančno preskrbljeni zaposleni v sektorju energetike, s povprečno plačo 1545,80 evra na mesec, sledijo jim finančne in zavarovalniške dejavnosti z nekaj več kot 1470 evri povprečne plače, na tretjem mestu pa je dejavnost informacijskih tehnologij. Daleč najslabše se po uradnih statistikah godi gostincem, gradbincem in nepremičninarjem.

Davki in višje plače

Izračun
POVPREČNA PLAČA 
V izračun povprečne plače so vključene le redno zaposlene osebe. Samostojnih podjetnikov in pri njih zaposlenih oseb ter kmetov statistika ne vključuje.

Že vrsto let delodajalci opozarjajo, da del krivde za nizke neto plače nosi država, saj so davčne obremenitve višjih plač prevelike. Poglejmo kar na primeru podjetja Akrapovič. Delavec, ki bo prejel 1100 bruto plače, bo delodajalca v resnici vsak mesec, brez dodatkov in nadomestil, stal 1277 evrov. Če bi mu želel naš delodajalec dati plačo, ki bi bila primerljiva z avstrijsko, recimo 1500 evrov neto, bi moral odšteti skupaj kar 2760 evrov. Čeprav skorajda ni vlade, ki ne bi obljubila, da bo obremenitev plač zmanjšala, nič ne kaže, da bi se to tudi zares lahko zgodilo.