Kruto vraževerje

Plešce pobijajo, ker naj bi bile njihove glave polne zlata

S.R.
7. 6. 2017, 21.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Policija v afriški državi Mozambik opozarja, da so plešasti moški tarča napadov, potem ko je bilo zaradi delov telesa nedavno ubitih pet ljudi.

Profimedia
Na udaru so tako plešci kot albini.

V okrožju Milange v Mozambiku, kjer je bilo nedavno ubitih pet ljudi, so aretirali dva osumljenca, stara približno 20 let.

Tiskovni predstavnik varnostnih organov Miguel Caetano je za AFP dejal, da je imela ena od žrtev odrezano glavo in odstranjene vse notranje organe. Organe vrači nato uporabijo v ritualih, da bi s tem strankam iz Tanzanije in Malavija pomagali obogateti.

»Vlada splošno prepričanje, da glava plešastega moškega vsebuje zlato,« pravi policijski načelnik Afonso Dias. Zaradi podobnih prepričanj v regiji pobijajo tudi albine, samo v zadnjem tednu pa so bili ubiti trije moški.

BBCjev poročevalec Jose Tembe iz glavnega mesta poroča, da so za govorice, da so glave plešcev polne zlata, krivi lokalni vrači. »Motiv izhaja iz vraževerja in kulture, lokalna skupnost je namreč prepričana, da so plešci bogati,« pa je na tiskovni konferenci pojasnil Diaz.

V vzhodni Afriki so v zadnjih letih zabeležili porast umorov albinov, vrači pa njihove dele telesa uporabljajo za izdelavo talismanov in »čarobnih« napitkov.