TALENT

Vurberška petica resno napada prvi tron

Gabrijel Toplak
1. 6. 2017, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

8-letni Gal Geršak, osnovnošolec in talentirani motokrosist, se po krstni sezoni in letošnjih zavidljivih uspehih v razredu MX50 za naslednjo sezono že spogleduje v razredom MX65.

AMD Vurberk

Vurberk v zadnjih letih ni znan zgolj po frajtonarici, ampak tudi po športnih uspehih komaj osemletnega Gala Geršaka iz društva AMD Vurberk. Učenec tretjega razreda po krstni sezoni v državnem prvenstvu najnižjega razreda MX50 (razred Junior) letos v tej klasi že posega po samem vrhu.

ŽE OČE IN DEDEK

Njegova posebnost je nedvomno ta, da gre tako rekoč za samouka. Svojo dirkaško pot je začel pri štirih letih na progi, ki so mu jo uredili na njivi v bližini hiše, zanjo pa ga je navdušil oče Borut, ki je prav tako nastopal v amaterskem motokrosističnem tekmovanju. Motokrosist je bil tudi dedek Silvo, za zdaj ljubiteljsko pa se z motorjem že vozi njegov šestletni brat Gašper. »Motokros imajo v krvi,« družino opiše mamica Valerija, ki bi bila veliko bolj vesela, priznava, če bi se oba sinova raje ukvarjala s kakim drugim športom, ki bi bil po njenem prepričanju manj nevaren.

Gabrijel Toplak
Gal ima v sobi, kjer ne manjka manjših modelov motorjev, poseben prostor za pokale.

NASLEDNJE LETO VIŠJI RAZRED

Če so Gala na začetku tekmovanja v MX50 prehitevali za tri kroge, je krstno sezono zaključil z zmago v Brežicah. »Na začetku nam je pomagal Sašo Kragelj, zdaj bo trenerske vajeti prevzel Tadej Korošak. Cilj v drugi sezoni nam je vsaj drugo mesto v skupnem seštevku,« je optimističen Galov oče, ki dodaja, da se sin za naslednje leto že spogleduje z razredom MX65.

AMD Vurberk
Na tekmovanju v Škednju je aprila osvojil 3. mesto.

DVA MOTORJA NA SEZONO

Da se lahko Gal povsem enakovredno kosa z mlajšo motokrosistično elito, mu starša omogočata, da letno menja dva motorja. »Res je, da smo začeli povsem v lastni režiji, tudi zdaj še vedno večino financiramo iz družinskega proračuna, a moramo priznati, da želenih uspehov brez sponzorjev ne bi mogli doseči,« iskreno prizna oče Borut, ki je Galu nedaleč stran od doma uredil čisto pravo dirkališče. Gal ima na teden dva treninga, v kratkem, če želi slediti konkurenci, pa bo moral po Borutovih izkušnjah sesti na motor tudi po štirikrat.

Gabrijel Toplak
Gal Geršak