NE VERJAMEJO

Volkovi požrli žrebička

Milan Glavonjič, Dolenjski list
1. 6. 2017, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Podatek, da je v Sloveniji 60 volkov, ki ga je pred kratkim posredoval Zavod za gozdove, je iz trte izvit, menijo številni lovci in kmetje.

M. Glavonjič
Polona Novak je na pašniku v smeri podrasti in vodnega zajetja, kjer napajajo živino, našla razmetane ostanke žrebička, le rep je ostal cel.

Pridružujejo se jim tudi rejci domačih živali, med drugim Polona Novak, zlasti po nedavnem napadu tropa volkov na brejo kobilo na ekološki družinski kmetiji, ki jo imata skupaj z možem Janezom v Kočevski Reki. Volkov naj bi bilo okoli deset.

"Ni znano, koliko volkov je tisto noč napadalo kobilo. Na tem območju imajo že dolgo prehod, udarili pa so takrat, ko so zavohali kri pri kotitvi,"

- Miran Bartol, Zavod za gozdove

VOLKOVI ZAVOHALI KRI

En teden starega žrebička so volkovi raztrgali, čeprav ga je, sodeč po stopinjah na travniku, sedemletna kobila branila. Nato so se lotili breje kobile, stare 14 let, ki naj bi skotila čez nekaj dni. Pregon volkov je pospešil predčasen porod, je prepričana Polona. Zjutraj je breji kobili poskušala pomagati pri kotitvi, na pomoč je poklicala moža in soseda. Žrebička so položili na zelenico, nato pa začeli iskanje drugega žrebeta. Na pašniku je Novakova našla razmetane ostanke žrebička, le rep je ostal cel. Ob vodi, v blatu so zveri pustile sveže odtise, kar je vodilo do ugotovitve, da so ponoči tod morili volkovi. Žrebičku je trop pri kotitvi pregriznil vrat.

Boj je trajal vso noč, psi pa se niso oglašali. Volkovi so napadli le nekaj metrov od glavne ceste, blizu hiš. Kobila, ki je kotila, je bila brez moči, hudo poškodovana je še vedno na kliniki za kopitarje in se bojuje za življenje. Lovci volčjo družino, ki naj bi se utaborila blizu naselja, poznajo, pred dnevi pa je pokončala trideset ovac pri naselju Primoži, a nihče ne ukrepa, so povedali Poloni. »Ta trop spremljamo, ni nam pa znano, koliko volkov je tisto noč napadalo kobilo. Na tem območju imajo že dolgo prehod, udarili pa so takrat, ko so zavohali kri pri kotitvi, to je bilo usodno,« je dejal Miran Bartol iz kočevske območne enote Zavoda za gozdove.

Volkovi so se mastili pod žarometi, na robu naselja. Boj je trajal vso noč, psi se sploh niso oglašali.

JIM BODO POVRNILI ŠKODO?

Povrnitev škode bodo Novakovi poskušali izterjati prek odvetnika, saj je znesek, ki ga ponuja država, neznaten, zgolj simboličen, v primerjavi z vrednostjo pogina rodovniških žrebet. Žrebca (očeta) so namreč uvozili iz Amerike. Če bi bili tudi ob kobilo, bi znesek skupaj znašal okoli 25 tisoč evrov.

Družina se je leta 1997 preselila iz Dobrepolja na nekdanjo farmo kmetijskega podjetja. Novakova redita 85 kobil in 80 glav krav dojilj. To je prvi primer, da so volkovi napadli čredo, pred 12 leti so raztrgali telička, dvojčka krave. Od takrat so imeli mir. Novakove tudi skrbi, kako v žični ograji z električnim pastirjem obvarovati več kot 150-glavo čredo pred tropom, ki zavoha kri. Vso živino morajo namreč imeti zaradi ekološkega kmetovanja izpuščeno.