Škoda po požaru? Pošljite zahtevek

VIDEO: Stanovnik: Kdo je imel največjo korist od požara? Lastniki Kemisa

T.L.
31. 5. 2017, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ker je veter razpihal strupene snovi, ki so po požaru ušle v ozračje, je Vrhničanom ostalo malo - čeprav še vedno preveč - nevarnih snovi, pravi kemik in akademik Stanovnik. Ker rezultatov vseh analiz še ni, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) podali nova priporočila za prebivalce.

Bobo
Prebivalci Vrhnike še danes nimajo vseh odgovorov.

Po požaru v Kemisu, ki se je zgodil pred 16 dnevi, je na Vrhniki še vroče. Kot smo poročali, so na seji vrhniškega občinskega sveta svetniki zahtevali, da se podjetje Kemis preseli na drugo lokacijo, saj da je zdajšnja lokacija podjetja neprimerna za zbiranje in predelavo nevarnih odpadkov. 

"Na sejo so bili vabljeni tudi predstavniki ministrstva za okolje in prostor (MOP) in okoljske inšpekcije, ki pa so odsotnost opravičili. Se pravi, da jih ni," je med naštevanjem prisotnih ob začetku seje dejal vrhniški župan Stojan Jakin.

Na MOP smo se pozanimali, zakaj je bilo temu tako, pa so na ministrstvu besede župana zavrnili. Zapisali so, da "navedbe ne držijo. Na včerajšnji izredni seji občinskega sveta Vrhnika sta bila prisotna predstavnika ministrstva za okolje in prostor oziroma agencije za okolje, ki so ponovno predstavili vse dostopne rezultate analiz spremljanja stanja okolja. Enako je bilo storjeno tudi v petek, 26. 5. 2017, ko je bila izvedena predstavitev za prebivalce Vrhnike. Takrat je predstavnica Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP) povedala, da je v primeru Kemis bila izdana ustna odločba inšpekcije. Vsebina ustne odločbe je bila predstavljena javnosti v ponedeljek, 29. 5. 2017 in je določila prenehanje obratovanja naprave, razen v delu sanacije območja naprave. Med 26. 5. 2017 in 30. 5. 2017 tako ni bilo nobenih novih dejstev, ki bi zahtevale prisotnost inšpekcije".

Ne le po Vrhniki, nevarne snovi je veter raznesel naokoli

Neznank o Kemisu je veliko. Še vedno ni znano, zakaj je zagorelo in, kar je za prebivalce najpomembnejše, kakšne so posledice požara na okolje in okoliško prebivalstvo. In ne le za okoliško prebivalstvo.

Kemik in akademik Branko Stanovnik je na seji, ki se jo je udeležil zasebno, kot zaskrbljen občan Vrhnike, v uvodni oceni nanizal najbolj problematične točke ob vrhniških dogodkih. Kot enega temeljnih problemov je izpostavil analize. "Tiste, ki so dosegljive, ne pomenijo dosti," je dejal. Ogenj je namreč "v zrak vrgel 840 ton materiala, ki ga je veter nato razpihal". In se za naslednje izrečene besede Vrhničanom tudi opravičil: "Vrhničanom je ostalo zelo malo nevarnih snovi - čeprav jih je še preveč."

Vzorci za analize so bili vzeti v vodi in zemlji, medtem ko so nevarne in tudi kancerogene snovi šle v zrak, je opozoril Stanovnik. Kot je dejal, je po enostavnem izračunu v zrak ušlo najmanj 2500 ton nevarnih snovi. In vzorcev v ozračju ni jemal nihče. V kolikor jih je veter odnesel v sosednje države, bodo drugi povedali Sloveniji, kaj vse je v ozračju. 

STA
Požar v tovarni Kemis.

Nižje tudi vrednosti nepremičnin

Stanovnik je k povedanemu dodal, da so ljudje v okolici Kemisa upravičeno zaskrbljeni. Ob vrhniških dogodkih ni zanemarljivo niti to, da so zaradi nesreče na vrednosti izgubile vse nepremičnine. Stanovnik je zbranim namenil vprašanje: "Odgovorite si na vprašanje, ali bi kupili parcelo ali zemljišče v bližini takšnega obrata?

Direktor Kemisa Emil Nanut se s predhodniki ni strinjal v celoti in je med drugim dejal, da je Kemis postal poligon za vse, kar ni bilo doslej v Sloveniji narejeno in upa, da vb prihodnje bo. Izpostavil je še, da pred nesrečo na območju občine Vrhnike in tudi drugod po Sloveniji ni bila opravljena nobena analiza glede okoljskih vplivov - in v tem vidi pozitiven učinek nesreče. 

Pojasnil je, da je postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja trajal osem let. Zemljišče je prvi lastnik kupil leta 1998, 2004 ga je kupilo Gorenje in od takrat so pet let delali na pridobitvi gradbenega dovoljenja. Nanut ne verjame, da bi kdor koli podjetje sovražil tako močno, da bi namerno podtaknil požar.  

Stanovnik je glede na podatke, s katerimi razpolaga, podal mnenje, da se obrati, kot je Kemis, ne smejo nahajati v bližini naselij, sploh pa ne na začetku vodnih virov. Ocenjuje, da je Kemis treba zapreti in temeljito očitstiti, ob tem pa opozarja, da to ni edini tak obrat v Sloveniji. Poročali smo, da ima okoljevarstveno dovoljenje za predelavo nevarnih odpadkov v Sloveniji 82 podjetij. Seznam lahko preverite na povezavi.

Je pa prva naloga pristojnih, da organizirajo ustrezne službe, ki bodo to kontrolirale.  "Takšen obrat bi bilo treba kontrolirati enkrat na teden - kaj spuščajo v vodo, v zrak ..."

Stanovnik je kot enega od problemov vrhniškega Kemisa izpostavil tudi količino kemikalij, ki so jih hranili na Vrhniki. "Če sem razumel prav, so vsako leto skladiščili od 100 do 150 ton novih nevarnih snovi. Takšna količina odpadkov ne more biti skladiščena tako blizu naselja," je dejal Stanovnik in dodal, da je to sploh nesprejemljivo brez ustreznega nadzora in nočne varnostne službe. 

Ogenj v nekaj urah počistil skladišče

Stanovnik je po pregledu seznama kemikalij ugotovil, da večina kemikalij ni dobro definirana, da ni jasno, kakšne kemikalije so bile skladiščene na prostoru, kar pomeni, da ni jasno, ali so bila na lokaciji hranjena tudi odpadna motorna in transformatorska olja, ki vsebujejo posebne aditive, ki so zelo nevarni.

Delo in organizacija okoli odpadkov je v svetu zelo velik posel, v katerem se vrti ogromno denarja, je opozoril Stanovnik. "Vprašal bi, kdo je imel največjo korist od požara? Lastniki Kemisa. Zakaj? Ker je ogenj v nekaj urah počistil njihovo dvorišče. Počistil vse tisto, kar bi morali oni čistiti po predpisih, kot sem razumel, deset let, pa ni nihče delal. Najbolj enostavno je to, da je šlo vse v zrak."

Analiz še ni vseh, to so priporočila za prebivalce

Do sedaj izvedene ukrepe in priporočila za prebivalce po požaru ter načrtovane aktivnosti v prihodnje so predstavili tudi predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ker vseh rezultatov analiz še ni, na NIJZ prebivalcem priporočajo: 

  • pri aktivnostih na prostem svetujejo, da se ne dotikamo predmetov ali zemlje/peska, trave ter ostalih rastlin, ki bi lahko bile onesnažene. Če se pri gibanju zelo praši, omejimo takšne aktivnosti na prostem. Vrtci in šole naj dosledno upoštevajo to navodilo.
  • travo na vrtovih, zelenicah pokosimo in zavržemo.
  • odsvetujejo uživanje pridelkov, ki so bili pridelani na zadimljenem območju.
  • odsvetujejo uživanje rib iz lokalnih vodotokov, ki so bili v zadimljenem območju.

Na NIJZ je vsak delavnik od 8. ure do 19. ure na voljo posebna telefonska številka 051 255 133 ter elektronski naslov okolje@nijz.si, kamor lahko od 31. maja 2017 dalje prebivalci sporočajo morebitna vprašanja, opažanja in ostale informacije. Na spletni strani NIJZ in v medijih poleg vseh aktualnih informacij objavljajo tudi odgovore na najpogostejša vprašanja. Na lokalni ravni bo za obveščanje še naprej skrbela civilna zaščita občine Vrhnika.

NIJZ si je in si bo tudi v prihodnje z ministrstvi in njihovimi organi v sestavi izmenjeval informacije, povezane z dogodkom, in sprejete ukrepe. Bodo pa na podlagi zbranih rezultatov v najkrajšem možnem času pripravili ocene vplivov na zdravje ter ocene tveganja, ki bodo osnova za nadaljnje ukrepe oziroma priporočila za prebivalce. Do takrat pa veljajo obstoječa preventivna priporočila, prebivalcem sporočajo iz NIJZ.

Bobo
Iz potoka Tojnica so izčrpali kubike strupene gošče in namerili izjemno onesnaženje nevarnimi pesticidi.

Dokazljiva škoda? Zahtevke v Kemisu že zbirajo 

Direktor Kemisa Nanut je na seji dejal, da bo podjetje zagotovilo prebivalcem povračilo škode, ki jo je povzročil požar in ki je dokazljiva. Že zdaj lahko pišejo na naslov zahtevek@kemis.si. Zavarovalnica bo nato odgovorila, kakšno dokumentacijo bo v nadaljevanju potrebno zagotoviti.