Dravlje

Mesa niso našli – pobiral ali trosil črepinje?

žk
31. 5. 2017, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Incident s črepinjami in zastrupljenim mesom v ljubljanskih Dravljah je le eden izmed mnogih, katerega tarča so živali. Policija je prijela osumljenca, ki pa ima svojo zgodbo.

Profimedia
Najbolj pogosti strupi so organofosfati in metaldehid. Znaki zastrupitve so poleg bruhanja lahko tudi krvavitev, slinjenje, zožena očesna zenica in fastikulacija mišičevja.

Kot lahko preberemo v pismu naše bralke, so prebivalci Brilejeve ulice v Ljubljani prejšnji teden ponoči opazili neznanega moškega, ki je po površinah, ki jih za igro uporabljajo otroci, trosil črepinje. Dogodek so prijavili policiji. Tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Nataša Pučko nam je povedala, da jih je 24. maja ob 1.30 občan res obvestil, da naj bi neznana oseba na igrišču nameščala steklo. Policisti so nemudoma posredovali in storilca, 71-letnega moškega, s pomočjo očividca hitro izsledili. Glede na zbrana obvestila je 71-letnik dejal, da naj bi sam steklovino pobiral po površinah, kjer se igrajo tudi njegovi vnuki. Na omenjenih površinah se namreč po njegovih navedbah zadržuje mladina, ki pušča steklovino.

Podatkov ni

Pazite na živali
Za zastrupitve odgovorni tudi lastniki Pogosto so zastrupitve psov posledica zaužitja strupov proti polžem in podganam, ki jih uporabljajo lastniki vrtov. V tem primeru odgovornost nosi lastnik psa zaradi malomarnega ravnanja. 

Stanovalci Brilejeve, ki so zgražanje nad dogodkom objavili tudi na družbenem omrežju Facebook, trdijo, da naj bi našli celo več vreč črepinj, ob tem pa lahko mirno pripomnimo, da je malce nenavadno, da bi se kdo v temni noči ukvarjal s pobiranjem črepinj. Stanovalci poročajo tudi o tem, da naj bi v travi našli zastrupljeno meso in vabe za lisice, ki so za pse strupene. A policisti česa takega na terenu niso opazili. Ker so obvestila o strupenih vabah za pse v zadnjem času vedno bolj pogosta, smo na PU Ljubljana naslovili tudi vprašanja o tem, koliko takih dogodkov so zabeležili v zadnjih treh letih ter koliko živali je bilo zaradi tega že poškodovanih ali pa so celo poginile. Žal policija te statistike ne vodi, čeprav so tovrstne prijave v preteklosti že dobivali. 

Mučenje živali 

Če pes zaužije nastavljeno zastrupljeno meso in zaradi tega zboli ali celo pogine, storilca obtožijo kaznivega dejanja mučenja živali, za kar je zagrožena denarna kazen in zapor do dveh let. Ob tem se policija sooča s težavo dokazovanja takega dejanja, saj morajo za učinkovito kazensko ovadbo storilca dobiti na kraju dejanja ali pa si pomagati s pričami, ki bi storilca dejansko videle pri dejanju.

Policija svetuje

Policija svetuje, da ob sumu zastrupitve takoj obvestite policijo na številko 113 oziroma najbližjo policijsko postajo. Ljudem, ki sprehajajo svoje pse, policija svetuje, da jih imajo na povodcu, kar veleva tudi veljaven zakon o zaščiti živali. Če med sprehodom opazijo, da je pes pojedel ali ugriznil strupeno snov, naj to snov fotografirajo in obvestijo policijo. Če pa so se že pojavili simptomi zastrupitve, je zaradi dokazovanja treba pridobiti analizo zaužite strupene snovi.