Na pomoč

Huda nesreča: omahnil 20 metrov v globino

T.L.
29. 5. 2017, 10.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pri preprijemanju in pripenjanju je planinec storil napako in padel okoli 20 metrov v globino. Utrpel je več zlomov in drugih poškodb.

Bobo
Konec tedna se je veliko ljudi odpravilo v gore.

V sončnih dneh so bile slovenske gore mamljive za domače in tuje planince, so pa pristojne službe morale posredovati v kar nekaj nesrečnih primerih.

Najbolj resno je bilo v nedeljo dopoldan, ko se je na Jezerskem poškodoval planinec, ki je padel med vzpenjanjem po zavarovani plezalni smeri – ferati. Pri preprijemanju in pripenjanju je storil napako in padel okoli 20 metrov v globino. Planinec, ki prihaja iz tujine, je utrpel več zlomov in drugih poškodb, so sporočili danes iz policije. Nesreča se je zgodila ob 10.45 uri, posredovali pa so gorski reševalci postaje GRS Jezersko ter združena ekipa HNMP in GRS na Brniku z vojaškim helikopterjem. Po nudenju medicinske pomoči na kraju dogodka so poškodovanca dvignili v helikopter in prepeljali v UKC Ljubljana, je poročala uprava za zaščito in reševanje.

V nedeljo sta ob 18.31 na poti na Špik v občini Kranjska Gora na višini okoli 2000 metrov omagala finska izletnika. Posredovali so gorski reševalci GRS Kranjska Gora ter združena helikopterska ekipa HNMP in GRS, ki so izletnika s helikopterjem SV prepeljali v dolino.

Ob 11.49 je na poti iz Srednje Radovne na Voški vrh planinec izgubil zavest. Posredovali so reševalci GRS Radovljica in reševalci NMP Bled. Na kraju so zaprosili za posredovanje helikopterja GRS na Brniku z združeno ekipo, ki so poleteli do poškodovanca in ga v nedeljo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 12.21 so na cesti na Vršič (nad hotelom Lek) posredovali gasilci PGD Kranjska gora, kjer je pohodnik padel v nezavest. Prvi posredovalci so na kraju dogodka ugotovili da je oseba pri zavesti, oživljanje pa ni bilo potrebno, je poročala uprava za reševanje in zaščito. Na kraju dogodka so počakali do prihoda reševalnega vozila.