Kolaborant

Srbsko sodišče rehabilitiralo poveljnika četniških sil

B.K.
29. 5. 2017, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Sodišče v srbskem mestu Valjevo je rehabilitiralo nekdanjega četniškega poveljnika Nikolo Kalabića, ki so ga jugoslovanske oblasti razglasile za vojnega zločinca.

Wikimedia commons
Nikola Kalabić

Višje sodišče v Valjevu je v petek rehabilitiralo nekdanjega poveljnika srbskih monarhističnih sil Nikolo Kalabića, s čimer je razveljavilo sodbo iz leta 1946, ki je Kalabića razglasila za »narodnega sovražnika,« piše regionalna balkanska novinarska mreža BIRN.

Zahtevo za Kalabićevo rehabilitacijo je vložila njegova vnukinja Vesna Kalabić leta 2012. V sojenju je pričal upokojeni duhovnik Mijailo Danilović, ki je zatrdil, da je Kalabića umorila komunistična tajna služba OZNA januarja 1946.

Tako imenovani Četniki so bili srbsko pro-monarhistično gibanje in oborožena gverila, ki so v 2. svetovni vojni predstavljali srbske rojalistične interese. V vojni so jih porazili jugoslovanski partizani.

Wikimedia commons
Nemški stotnik Fürst Wrede in četniški poveljniki Nikola Kalabić, Dragoslav Račić in Neško Nedić, po podpisu sporazuma o skupni borbi proti partizanom, 11. avgusta 1944.

Kalabić je bil poveljnik enote Gorske garde, nekateri zgodovinski viri pa kažejo, da bi naj bil eden izmed četniških voditeljev, ki je 26. novembra 1943 formalno kolaboriral z nacistično vojsko, ki je ukopirala jugovzhodno Evropo.

Višje javno tožilstvo Srbije je tekom procesa rehabilitacijii Kalabića nasprotovalo. Sklicevali so se na zakonske odredbe po katerih osebe, ki jih je Državna komisija za preiskavo zločinov v 2. Svetovni vojni razglasila za vojne zločince, ne morejo biti več proglašene za nedolžne. Tožilstvo se bo na razsodbo pritožilo.