Odprte fronte

Težavam ministrice za delo ni videti konca

sr
4. 5. 2017, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Koalicija si je za popraznične dni pustila usklajevanje nekaterih perečih vprašanj. Med drugim bo znova poskušala najti skupni jezik glede reorganizacije centrov za socialno delo.

Bobo
Anja Kopač Mrak ne skriva nejevolje.

Cenijo napor ministrice
Simona Kustec Lipicer je poudarila, da pozitivno ocenjujejo napor ministrice in njene ekipe pri projektu izboljšanja kakovosti dela centrov.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrakova po zadnjih neuspešnih usklajevanjih koalicije glede reorganizacije centrov za socialno delo izjav ni dajala, a nejevolje ne skriva. Po neuradnih informacijah naj bi se glede projekta sporekla tudi z ministrom za javno upravo iz vrst SMC Borisom Koprivnikarjem.

Politično nasprotovanje

Ministrica je zagotovila, da ima predlog reorganizacije podporo stroke in da je nasprotovanje predlagani rešitvi politično. Kot je že večkrat pojasnila, centre za socialno delo povezujejo v 16 območnih centrov, pri čemer pa se za ljudi ne bo nič spremenilo, saj se bodo strokovne naloge izvajale v lokalnih enotah. Slednjim, kot je dejala, le odvzemajo administrativne naloge.

Politično kadrovanje

V SMC menijo, da delovnopravna zakonodaja potrebuje osvežitev in modernizacijo.

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša je pojasnil, da jih moti izguba pravne subjektivitete centrov za socialno delo, saj da se s tem odpirajo možnosti, da sčasoma pride do ukinitve nekaterih centrov. Po drugi strani je neuradno slišati očitke ministrici, da za predlagano reorganizacijo tiči kadrovska politična računica. V SMC pričakujejo, da bo zelo jasno opredelila kriterije za reorganizacijo centrov za socialno delo.

Odprta še ena fronta

"Videti je, da se veliko pričakuje od določenih ministrov, od nekaterih pa relativno malo ali nič."

Premier Miro Cerar je pred koalicijskim srečanjem minuli teden izpostavil pričakovanje, da bo Kopač Mrakova pripravila spremembe delovne zakonodaje, ki bodo zagotovile sorazmerje med varstvom pravic delavcev in interesi gospodarstva. Pri tej temi se odpira nova fronta, saj je Kopač Mrakova že pojasnila, da bo na vlado poslala predlog novele o urejanju trga dela in novele zakona o inšpekciji dela, medtem ko iz njenih rok ne bodo šle spremembe zakona o delovnih razmerjih, ki bi prinesle spremembe pri razlogih za odpuščanja, saj da bi to vodilo v konflikt s sindikati. A če bo uslišala le sindikalne zahteve, si na drugi strani Kopač Mrakova odpira konflikt z delodajalci.

Bobo
Franc Jurša je pojasnil, da jih moti izguba pravne subjektivitete centrov za socialno delo.