Slovenija

Na vrh samo še za hec - Beba Ščap 66-krat po 454 stopnicah

Gabrijel Toplak
14. 4. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ves izkupiček od nedavne precej ekstremne humanitarne akcije bodo v prihodnjih dneh namenili Fundaciji za športnike iz socialno šibkih okolij, ki jo je ustanovil Olimpijski komite Slovenije (OKS).

Osebni arhiv
Nadebudna humanitarka in športnica s svojo ekipo

Humanitarka in športnica Beba Ščap se lahko po dveh uspešnih projektih podpiše pod še enega, veliko bolj ekstremnega. V 24 urah je prehodila 59.928 stopnic na Kalvarijo; 454 stopnic na mestni grič in z njega je prehodila 66-krat. In projekt je imel znova dobrodelno noto; pod okriljem OKS je zbirala denar za nadarjene in socialno ogrožene mlade športnike, ki imajo zaradi razmer negotovo prihodnost.

Osebni arhiv
Bebo Ščap so na poti »do cilja« spremljali številni, od znanih športnikov do someščanov.

OSEM MESECEV TRENINGOV

Ščapova, soustanoviteljica športno-humanitarnega društva Never give up in koordinatorica za Štajersko, se je že preizkusila v kolesarjenju na statičnem kolesu. »Prvič sem bil aktivna 24 ur, drugič 30 ur,« je povedala Mariborčanka, ki po vsakem projektu poskrbi, da se telo fizično in mentalno odpočije. Idejo o Kalvariji je dobila med rekreacijo v naravi. »V tistem trenutku sem vedela le, da bo zadeva trajala 24 ur in da bo šlo za hojo s palicami,« se spominja. Začela je z osemmesečnimi treningi in organizacijo projekta. »Treningi so bili visoko intenzivni, predvsem kondicijski. Delala sem na spodnjem delu telesa, za stabilizacijo hrbtenice, tudi z rokami, saj sem z njimi ves čas 'poganjala' palice. Zase sem poskrbela tudi mentalno, bila sem pripravljena na vse situacije,« je poudarila Ščapova. Kljub dobri telesni pripravljenosti se ji je pri spustu občasno zdelo, da nog sploh nima, zato so ji bile palice v veliko oporo. Nikoli ni pomislila, da bi odnehala, niti ji ni bilo žal, da se je odločila za ta projekt. »Kar hitro pa sem ugotovila, da se mi bo zalomilo pri številu vzponov. Presenetil me je dež. Stopnice so bile kot drsalnica, palice z gumijastim podložkom več niso imele ustreznega oprijema in so drsele. Tako je bilo dobre tri ure. Glava se je konstantno ukvarjala s tem, da ne bi razmišljala o bolečinah, ampak o ljudeh, ki mi nekaj pomenijo v življenju, me podpirajo. Vesela sem bila vsakega, ki me je prišel spodbujat, še posebej so me presenetili tisti ponoči,« je bila iskrena sogovornica, ki bo sicer Kalvarijo v prihodnje obiskovala samo za zabavo.

NA KALVARIJO (ZA ZDAJ) SAMO ZA ZABAVO

Med podvigom je jedla predvsem kruh v jajcu ali z evrokremom ter govejo juho. Pila je bezgov sirup, izotonike, energijske pijače, tudi nekaj kave. Priznava, da se ji je morda res zalomilo pri številu vzponov in spustov, saj jih je načrtovala 111. »Pot na Kalvarijo šteje 454 stopnic gor in prav toliko dol. Stoenajstkrat je izvedljivo, a takrat bi morala razmišljati samo o treningih. In če pogledam celoten paket, sem dosegla želeno. In to je najpomembnejše,« je sklenila Ščapova. Za zdaj so zbrali nekaj več kot štiri tisoč evrov, ki jih bo s Tomažem Barado, podpredsednikom OKS, fundaciji predala 18. aprila.