Turisti kot teroristi

Kaos na meji: voznik avtobusa Mujo se boji odzivov potnikov

G.G.
14. 4. 2017, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Čakanje na najbolj obremenjenih mejnih prehodim med Slovenijo in Hrvaško povzroča glavobole tudi turističnim avtobusnim prevoznikom.

Reuters
Ob čakanju je težko ohraniti mirne živce.

Najdaljše čakalne dobe za prehod slovensko-hrvaške meje so na mejnem prehodu Obrežje / Bregana. Vozniki avtobusov pravijo, da so razmere nevzdržne, saj samo pregled potnikov traja po uro in pol.

Za Jutarnji list je nekaj pikrih pripomb na sistematični nadzor po evropski direktivi povedal voznik avtobusa Mujo Haračić: “Bojim se odzivov potnikov, ko bom z avtobusom stal na meji. Ljudje bodo razburjeni in jezni, pravzaprav jih razumem, saj morajo sedeti in čakati več kot eno uro in to samo za to, da pokažejo dokumente. To je sramotno,” je oster voznik avtobusa Mujo.

Negodujejo tudi drugi vozniki avtobusov. Izpostavljajo, da se turiste obravnava kot potencialne teroriste. Nekateri tuji turisti, ki pristanejo na letališču v Zagrebu, odpovedujejo izlete v Slovenijo, saj bi za več ur stali na meji. Od turistov je težko pričakovati, da bodo iskali lokalne steze in manj obremenjene mejne prehode.

Daljše čakalne dobe na mejnih prehodih so posledica prihajajočega prazničnega vikenda in sistematičnega nadzora na mejnih prehodih vseh potnikov, ki ga je uvedla evropska direktiva. Policisti so sicer nadzor omilili, vendar potnike še vedno pregledujejo bolj podrobno kot do nedavnega.

Po zadnjih podatkih policije so čakalne dobe na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje, Slovenska vas, Rigonce, Starod, Zavrč in Dobovec.