Uničeno otroštvo

Duhovnik ga je tako dolgo zlorabljal, da je molil za smrt

J.P.
14. 4. 2017, 09.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Katoliškega duhovnika so včeraj zaradi posiljevanja dečka obsodili na 17 let za rešetkami.

Reuters
Highbottoma je skupaj s še dvema duhovnikoma prijavil leta 2013, potem ko ga je v to prepričal prijatelj.

Danes 74-letni Michael Higginbottom je bil duhovnik v semenišču St Joseph’s College v Lancashireu, med gojenci znanim kot Upholland. Včeraj ga je doletela obsodba.

Stoječ pred sodnikom v Liverpoolu je dejal, da se dečka, danes odraslega moškega, sploh ne spominja. Zanikal je, da bi ga v 70. letih prejšnjega stoletja kdaj zlorabil. Njegov odvetnik je skušal zbrane prepričati, da si je moški zgodbo izmislil, da bi zaslužil.

Bili so trije

Moški je namenoma ukradel uro, da bi ga vrgli iz semenišča – samo zato, da bi ubežal pred duhovnikom iz Newcastla, ki mu je »uničil življenje. Sodišču je povedal, da so bile zlorabe tako pogoste, da je sčasoma otopel. »Tako pogosto sem jokal, da bi se lahko utopil v solzah. Molil sem, da bi umrl. Obstajajo stvari, ki so hujše od smrti – živeti z zlobnim moškim in ostati sam v Uphollandu.« Zloraba se je začela le nekaj dni po tistem, ko je prvič prišel v izobraževalno ustanovo. Posledice čuti še danes. Trpela je njegova izobrazba, trpita delo in njegovo zasebno življenje. Dolga leta se je boril, da bi ženi in otrok lahko izkazoval naklonjenost. Čeprav jih je preživljal, pa je dejal, da »oče, ki ne more imeti rad, je le polovica očeta«.

Highbottoma je skupaj s še dvema duhovnikoma prijavil leta 2013, potem ko ga je v to prepričal prijatelj. Oba sta umrla še pred sojenjem.