Najboljša

CNN: Ženska, ki je Slovenijo postavila na zemljevid

J.P.
6. 3. 2017, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Britanska revija The World's 50 Best Restaurants jo je v začetku leta razglasila za najboljšo kuharico letošnjega leta.

Profimedia
Ana Roš meni, da restavracija Hiša Franko uspehu navkljub ne bo dobila Michelinove zvezdice.

Mediaspeed
Ana Roš je otroštvo preživljala v Tolminu.

Pred petimi leti bi si pred smrtjo le redkokdo zaželel slovenske hrane, poroča CNN. In da kokoške ni bilo na kulinaričnem zemljevidu ter da je morda tudi ne bi bilo, če je ne bi s svojo vizionarsko gastronomijo pod soj žarometov potisnila Ana Roš.

»Ljudi je premamila dih jemajoča lokacija, šarm restavracije in njene ponudbe, a najbolj izvirnost, subtilnost in prefinjenost hrane,« je za CNN dejal urednik v uvodu omenjene revije William Drew. Roševa je tako skoraj lastnoročno pozornost usmerila na regijo, njeno agroekonomijo, vino in kulturo, je še dejal.

Glede na to, da Slovenija še nima Michelinovih zvezdic, Roševa višje kulinarične pohvale svoji državi ne bi mogla pridobiti.

Pet v enem tednu

S tremi Michelinovimi zvezdicami se ponaša 125 kuharjev in le pet kuharic (vsi so v Evropi). 

Dosežki 44-letnice so toliko bolj odmevni, ko se jim ob bok postavi nekaj statističnih podatkov. S tremi Michelinovimi zvezdicami se ponaša 125 kuharjev in le pet kuharic (vsi so v Evropi). Dovolj zgovoren je tudi podatek, da ženske na čelu kuhinj zaslužijo 28 odstotkov manj od moških na istih položajih. Vseeno pa pri CNN ugotavljajo, da ima Roševa določeno prednost. Pri enakosti med spoloma Slovenija zaseda prvo mesto med državami Evropske unije in osmo v svetu. Kar pa ne pomeni, da je Roševa varna pred seksizmom – lani je v enem tednu odpustila pet kuharjev, ker so podvomili v njeno avtoriteto. »Niso me dovolj spoštovali. To lahko začutiš – še posebej, ko poskušaš uravnovesiti energije povsem nove ekipe,« je povedala za CNN. »Njihovi pogledi povedo vse. Besede niso potrebne.«

Zvezdice ne pričakuje

Roševa meni, da restavracija Hiša Franko uspehu navkljub ne bo dobila Michelinove zvezdice. »V Sloveniji so posamezniki, ki bi si zaslužili eno ali celo dve zvezdici, a dokler bo Slovenija kot država tako pasivna, kot je bila do zdaj, ko pride do gastronomije, bodo vsa pričakovanja, da bi pomembni vodiči začeli prihajati v Slovenijo, ostala sanje,« je še dejala za CNN.