Možganski trust

Srhljivo poročilo o tem, kako bodo ohromili Evropo

J.P.
6. 3. 2017, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ruske ladje in podmornice bodo paralizirale Evropo. Tako je zapisano v poročilu, ki se ukvarja z grožnjo, ki jo Zahodu predstavlja ruski medved.

Profimedia
Rusi menda resno ogrožajo Natove vode.

Poročilo britanskega obrambnega in varnostnega možganskega trusta RUSI(Royal United Services Institute for Defence and Security Studies) ne okoliši: Kremelj bi lahko s svojim nakopičenim arzenalom omejil gibanjem Natovim pomorskim silam ter s tem resno ogrozil Zahod.

"Hibridno pomorsko vojskovanje"

Konkretno bi lahko Rusija s svojimi podmornicami in bojnimi ladjami paralizirala celotno Evropo – sodeč po poročilu denimo z onemogočenjem pretoka informacij – tako komercialnih kot trgovskih – med Združenimi državami Amerike in Evropo. Kako? S presekanjem podmorskih kablov, ki ju povezujejo. Evropo bi lahko nadalje paralizirali tudi z onemogočenjem naftnih ploščadi v Severnem morju. V tem primeru bi trpele naložbe, ugotavljajo.

Zato je na Natu, piše v poročilu, da se pripravi na »rusko hibridno pomorsko vojskovanje«, preden bi bilo prepozno. Rusi namreč uvajajo nove razrede podpornic in izstrelke dolgega dosega na svojih ladjah. »Subverzija, dezinformiranje in potvarjanje skupaj s posebnimi silami tvorijo srce operacij nalik sovjetskim,« pišejo in ugotavljajo, da so se tovrstni prijema znova pojavili.