Občinsko podjetje

Kadrovski cunami novega direktorja v podjetju Nigrad

Gabrijel Toplak
24. 2. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Delavci naj se ne bi kar tako vdali in bodo v zvezi s to odpovedjo poiskali pravno pomoč, saj v podjetju niso naredili ničesar narobe.

STA
Marko Plečko je na direktorski stolček sedel 23. januarja.

Novi direktor občinskega podjetja Nigrad Marko Plečko po naših informacijah zaposlene deli na »naše in njihove«. Po nekaj manj kot mesecu dni, odkar se je zavihtel na najvišji položaj v družbi, je več zaposlenim že vročil odpovedi delovnega razmerja. In to predvsem tistim, ki jih je v podjetje pripeljal nekdanji direktor Marko Žula.

Tajnica, pravnik, nekdanji direktor

STA
Vladimirja Krajcerja je nadzorni svet javnega podjetja Nigrad imenoval za direktorja decembra 2013.

Med njimi naj bi bila direktorjeva tajnica Tina Kavčič, ki jo je v Nigrad pripeljal z Mestne občine Maribor ravno Žula, prav tako tudi Matjaža Dolamiča, vodjo službe za pravne, kadrovske in splošne zadeve. Odpoved naj bi dobil tudi nekdanji direktor podjetja, zdaj finančnik Vladimir Krajcer, omenja se še piarovec Dejan Pukšič, vodja področja gospodarske javne službe Darko Dubravica, referent Bojan Hanžel in Aleksander Pirš. Slednji je v podjetju več kot 20 let, večino časa v srednjem menedžmentu, trenutno je vodja sistema kakovosti in vodenja družbe.

Visoka odpravnina

Andrej Fištravec verjame, da bo vizija novega direktorja pokazala pozitivne učinke. V podjetju po njegovem poteka dvosmerni dialog, saj so bili obveščeni nadzorni svet, svet delavcev in sindikat.

Plečko meni, da poslovanje podjetja v zadnjih letih izkazuje negativen trend. »Zadnja sprejeta reorganizacijska struktura in sistematizacija delovnih mest je brez želenih rezultatov. Stroški dela so se v letu 2016 povečali za več kot 450.000 evrov, prihodki so se istočasno zmanjšali za 2,4 milijona evrov. Podjetje glede na situacijo ne zmore poplačevati fiksnih stroškov dela v obstoječi organizacijski obliki, saj jih je glede na prihodke treba znižati za bodoče vzdržno poslovanje.  Zato je uprava družbe odločila, da poda odpoved devetim delavcem. O tej poslovni odločitvi je bil obveščen nadzorni svet, svet delavcev in sindikat podjetja,« pojasnjuje direktor. Odpravnine bodo skladno z zakonom znašale skupno približno 45.300 evrov. 

STA
Podjetje Nigrad ima sedež na Zagrebški cesti v Mariboru.

Žula: To je revanšizem

Komunalno podjetje Nigrad, ki je v večinski lasti Mestne občine Maribor, je v letu 2007 praznovalo 150 let od začetka izvajanja komunalne dejavnosti. 

Zaposleni izjav za medije ne želijo dati, a so si enotni, da bodo v zvezi s to odpovedjo poiskali pravno pomoč, saj v podjetju niso naredili ničesar narobe. Je pa včeraj za Svet24 vendarle spregovoril Žula, ki je v uvodu pogovora poudaril, da niti sam (še) nima ustrezne razlage za tovrstno dejanje. »Glede na način, po kakršnem je bila narejena zdajšnja reorganizacija, pa tudi roke, ki so potrebni zanjo, če upoštevamo, da gospod Plečko na direktorskem stolčku še ni niti en mesec, te poteze ne morem razumeti. Niti je ni možno izvesti. Njegovo potezo torej lahko razumem le kot nekakšen revanšizem,« je pojasnil Žula. Po njegovem gre tukaj predvsem za ljudi, ki niso bili na vodstvenih funkcijah, in če izgubijo službo, nimajo pretiranih možnosti za preživetje.