Iskanje krivca

Nigrad: »Auer laže«

Gabrijel Toplak
11. 7. 2016, 18.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V podjetju Nigrad Auerju očitajo zlorabo sindikata in sveta delavcev, medtem pa v Listi za pravičnost in razvoj menijo, da je javno obrekovanje posameznika brez dokazov kaznivo in bo terjalo ustrezno odgovornost.

STA
Rešitev za zaplete okrog delovanja Nigrada so v LPR naslovili tudi na župana.

Še preden je opozicija, ki ima večino v mestnem svetu, podprla predlog svetnika Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojana Auerja, da točko o elaboratu za odvajanje odpadne vode umaknejo z dnevnega reda julijske seje mestnega sveta, so iz Nigrada sporočili, da so Auerja ujeli na laži.

NAPAČNI INFORMACIJA IN TABELA

V sporočilu za javnost med drugim navajajo, da je Auer v četrtek zlorabil sindikat in svet delavcev družbe, njegovo sporočilo, kjer pravi, da so soglasno podprli zahtevo za takojšen odpoklic direktorja družbe Marka Žule, pa so označili za neresnično.

STA
Dejan Pukšič iz marketinga in PR-službe v komunalnem podjetju Nigrad.

»O tej temi nismo ne odločali ne glasovali, v zvezi s tem nismo sprejeli nobenega sklepa,« je izjavo predsednika sindikata delavcev Nigrada Draga Bučka povzel Nigradov piarovec Dejan Pukšič, ki pravi, da je med svetniki zakrožila informacija, da je mariborska omrežnina nastavljena zgolj na ponudbo zavarovalnic, ne pa tudi na končno izbrano ceno ponudnika.

»Napačno so bili informirani, da se ob storitvah odvajanja odpadnih komunalnih voda draži tudi postavka odvoza blata iz centralne čistilne naprave. Slednja informacija je posledica zamaknitve številk med vrsticami v eni izmed tabel neobvezujoče priloge elaborata zaradi prehoda med programi. Napaka je bila že popravljena,« pojasnjuje Pukšič. Mestni svetniki naj bi, dodaja, dobili na mizo tabelo neznanega izvora, v kateri so napačno predstavljeni podatki o zavarovalnih premijah kanalizacijskih omrežij v Mariboru in v nekaterih drugih občinah.

ZGROŽENI NAD NIGRADOM

Le nekaj ur pozneje so se odzvali v LPR, saj so zgroženi nad družbo Nigrad, kjer predsednika liste označujejo za lažnivca. »LPR je politični organ, ki ima skladno s svojim statutom več delovnih teles. Pri podaji izjav za medije gre za usklajeno vsebino številnih predstavnikov liste, in ne posameznika,« sporočajo v uvodu in na obtožbe družbe Nigrad odgovarjajo: »LPR je medijem posredovala tabelo, v kateri je povzetek iz zavarovalne police, sklenjene za leto 2016, ki zadeva kanalščino. Za navedeno tabelo imamo verodostojne dokaze, saj so povzeti iz veljavne zavarovalne police. V kolikor ima Nigrad drugačno zavarovalno polico od tiste, ki jo je medijem posredovala LPR, naj jo predoči. Javno obrekovanje posameznika za lažnivca in pri tem v sporočilu za medije ne podkrepiti navedenih dejstev z dokazi je kaznivo. Terjalo bo kazensko in odškodninsko odgovornost.« 

TELEFONSKI KLIC

V LPR stojijo za podano izjavo o zaključkih sindikata in sveta delavcev, saj naj bi predsednik Drago Buček ob 11.42 po telefonu obvestil predsednika LPR Stojana Auerja, ki ima priče. »Negiranje izmenjanih stališč po telefonu pa razumemo kot rezultat pritiskov in groženj. Županu Andreju Fištravcu predlagamo, naj nemudoma začne postopek razrešitve direktorja družbe Nigrad, predsednika nadzornega sveta družbe Iztoka Frasa in člana nadzornega sveta Mirka Šprinzerja ter s tem zaščiti premoženje MOM. Po uvedbi začasne uprave družbe Nigrad pa predlagamo revizijo elaborata GMS – 296, ponovno preučitev temeljev za izračun omrežnine in višine lastne cene za odvajanje komunalnih voda,« so odločeni v LPR.