Maribor

Nekdanji direktor Nigrada »na čakanju«

Gabriel Toplak
6. 7. 2016, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Občinsko komunalno podjetje se po besedah Srečka Hvauca, nekdanjega direktorja, sploh ne prijavlja na razpise. In ker je opozarjal, je zdaj na čakanju. Na precej višje Nigradove položnice za povprečno gospodinjstvo pa opozarja tudi občinski svetnik Stojan Auer, ki vodstvo poziva k odstopu.

sta
Nekdanji direktor Nigrada na cakanju

V štajerski prestolnici precej odmeva nenadna odstavitev nekdanjega direktorja občinskega komunalnega podjetja Nigrad Srečka Hvauca, ki je bil nazadnje v tem podjetju zaposlen na delovnem mestu specialista. Skrbel je tudi za pridobivanje poslov. In zdaj je doma »na čakanju«. 

ŠTEVILNI SESTANKI

»Kakšen mesec in pol nazaj sem od direktorja Marka Žule dobil nalogo, da raziščem železniško področje. Ker že 12 let nisem bil v tem sistemu, sem dvignil telefon in se s kom tudi sestal, da sem kasneje prišel do pravih ljudi in informacij. Zaključek vsega je, da je brez Slovenije samo v novi evropski finančni perspektivi do leta 2020 na voljo 800.000 evropskih subvencij za modernizacijo železniškega sistema,« pojasnjuje skoraj 58-letni Hvauc, ki je obiskal tudi direktorja železničarskega gradbenega podjetja, ustrezno usposobljenega in tudi največjega izvajalca na tem področju.

BREZ PRIJAV NA RAZPISE

Iskanje poslov pri morebitnih ponudnikih in priložnosti za komunalno podjetje Nigrad je nekdanjega direktorja te družbe precej drago stalo.

Vsem, ki jih je obiskal, je povedal, od kod prihaja, in obenem poudaril, da Nigrad res nima nekih referenc na železniškem področju, vendar bi lahko v okviru projektov sodeloval kot podizvajalec, kasneje pa tudi kot partner. »Šlo bi za povezovalne poti, javno razsvetljavo, urejanje parkirišč, odvodnjavanje. In ravno takrat je bil odprt razpis za modernizacijo odseka Slovenska Bistrica–Poljčane, za oddajo ponudbe pa samo še 10 dni. Dogovorili smo se, da bomo na Nigradu pogledali popis del in pripravili ponudbo. To sem prenesel naprej vodji komerciale, odziva pa ni in ni bilo. Izpadel sem kot nekakšen bedak. Iskal sem priložnosti za Nigrad, naša komerciala pa se ne odziva. Pisal sem Žuli, ki mi je sicer nekaj odgovoril. To je verjetno bil uvod,« razmišlja Hvauc.

NI ŽELEL V JAVNOST

Po vrnitvi z dvotedenskega dopusta ga je nekdo vprašal, kaj se dogaja z Nigradom, saj sta bila objavljena dva razpisa, pa se na nobenega niso prijavili. »Preveril in ugotovil sem, da je bil objavljen razpis za pešpot ter kolesarsko stezo in vodovod. Našel sem še okoli 10 podobnih razpisov v sosednjih občinah. Šlo je za dela, ki so Nigradova osrednja dejavnost, vendar se niso prijavili. Direktorja Žulo sem po elektronski pošti seznanil s tem, in ker ni bilo odgovora, sem naslednji dan pisal še predsedniku nadzornega sveta. S tem nisem želel seznaniti javnosti. Uro kasneje sem bil klican na razgovor, kjer mi je Žula očital, češ, kdo sem, da lahko to počnem, sam pa sem mu odgovoril, da se je treba prijaviti na vsak razpis. Že zato, ker obstaja možnost, da boš izbran in tudi ostajaš 'igralec' na trgu ter se dogovarjaš z drugimi izvajalci,« pravi Hvauc.

sta
Ena vodilnih komunalnih družb v državi
V osebni izkaznici podjetja na spletni strani imajo kot temeljno vodilo izpostavljeno zasledovanje in doseganje kakovosti na vsakem koraku. Za svoje storitve imajo namreč mednarodne certifikate kakovosti. Za prihodnost pa so si v podjetju Nigrad zastavili pomemben cilj: položaj ene izmed vodilnih komunalnih družb v Sloveniji bomo razvijali še naprej.

MALO PRED 15. URO

Očitno so njegove besede Žulo tako razjezile, da je Hvauc dva dni kasneje, deset minut pred koncem delovnega dne, od sedanjega direktorja Nigrada Žule dobil napotitev na čakanje na delo doma, saj mu delodajalec tedaj ni bil sposoben zagotoviti dela.

»Res je, da Nigrad res nima skoraj nič pridobljenega dela. To, kar smo delali lani in predlani, je dejansko še iz časov mojega vodenja. Gre v glavnem za stare projekte in nekaj novih, vendar takšni v vrednosti 50.000 evrov za podjetje, kot je Nigrad, ne predstavljajo ničesar,« je razložil Hvauc in dodal, da se je odločil, da tega ne bo kar tako pozabil.

»Nisem neki cicibanček, res pa je, da Nigradu ne mislim povzročati nobene škode. Vzel si bom še nekaj dni in razmislil, kako bom odreagiral. Imam pa kakšni dve ali tri variante. Tudi kakšna tožba ni izključena,« je poudaril Hvauc. Na vprašanje, ali se želi vrniti na Nigrad, priznava, da kakšnih drugih variant nima. Prepričan je, da se v podjetju da še marsikaj storiti, in se je pripravljen vrniti, če se bodo razmere nekoliko normalizirale.

ZAHTEVAJO ODGOVORNOST

Se pa je včeraj na novinarski konferenci oglasil še prvak Liste za pravičnost in razvoj Stojan Auer ter predstavil njihov izračun novega bremena položnic podjetja Nigrad za povprečno gospodinjstvo v Mariboru. To bo občane, kot je dodal Auer, precej udarilo po žepu.

»Poslej bodo, seveda je vse odvisno od četrtkove seje mestnega sveta, če bo koalicija podprla predlog župana Andreja Fištravca, Nigradu morali plačevati letno 130 evrov več, če izhajam iz dejstva, da povprečna družina porabi 15 kubičnih metrov vode,« je poudaril Auer in nadaljeval, da se cena odvajanja na kubični meter v prestolnici giblje okrog 16 centov na gospodinjstvo, v Celju 0,13 evra, medtem ko se Mariboru obeta nova cena, ki bo znašala 0,44 evra na gospodinjstvo.

Svet24
Stojan Auer

»Gre za 278-odstotno podražitev. S takšno ceno bomo daleč najdražji v državi, pa tudi na Balkanu. Tudi čiščenje blata bi podražili za 61 odstotkov, kar nas v Mestni občini Maribor spet postavlja med rekorderje daleč naokrog. Kar pa se tiče ravnanja z blatom, naj bi se cena po predlogu s sedanjih 0,1485 evra na kubični meter zvišala za 61 odstotkov na 0,24 evra na kubik. Razlog zvišanja sicer ni obrazložen, predvidevam pa, da gre za vpliv zelo razširjenega pojava opravljanja del s podizvajalci, kar zvišuje ceno, saj si svoje zaračuna izbrani izvajalec javne službe in njegov podizvajalec,« je pojasnil Auer, ki med drugim zahteva odstop direktorja Marka Žule. V Nigradu na novinarsko vprašanje niso odgovorili.