Anketa

Če bi volili danes, bi slavila SDS

M.K.
22. 1. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med strankami trdno, z 11,1-odstotno podporo, vodi SDS, je pokazala anketa, ki jo je za POP TV izvedla agencija Mediana Pulse.

bobo
Kot kaže novembrska anketa Vox populi, bi SDS na volitvah dobila 14-odstotno podporo.

Drugo mesto bi osvojila SMC s 6,5 odstotka podpore, tretje pa DeSUS, ki ima 3,5-odstotno podporo. Vlado v primerjavi s koncem lanskega leta podpira nekoliko več ljudi, in sicer 33,7 odstotka.

Vlade ne podpira 52,1 odstotka vprašanih, medtem ko je neopredeljenih 13,6 odstotka vprašanih, še kaže anketa.

Glede na izsledke ankete se je med strankami na četrto mesto uvrstila ZL z 2,8 odstotka, na peto pa SD, ki ima prav tolikšno podporo. Zunajparlamentarna SLS, ki jo podpira 2,8 odstotka vprašanih, je prehitela NSi, ki je prejela 2,7 odstotka glasov.
Nekaj manj kot desetina (9,1 odstotka) vprašanih se volitev ne bi udeležila, slaba četrtina (24,1 odstotkov) pa ne bi volila nobene od naštetih strank. Neopredeljenih je bilo 30 odstotkov anketiranih.

Med politiki je na prvem mestu še vedno predsednik republike Borut Pahor, sledi mu evropska komisarka Violeta Bulc, tej pa evropska poslanka Tanja Fajon. Četrto mesto je osvojil predsednik SD Dejan Židan, peti je predsednik DZ Milan Brglez, šesti evropski poslanec Lojze Peterle, sedmi pa premier Miro Cerar. Prvič se je na lestvico uvrstil tudi Aleš Primc, ki ustanavlja novo stranko. Osvojil je 16. mesto.

Anketo je na vzorcu 715 ljudi za POP TV opravila agencija Mediana Pulse.