Potrebuje pomoč

Tilen si želi sobico zaradi zdravljenja in sina

Roman Turnšek
22. 1. 2017, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bolezni pišejo grozljive zgodbe, saj ne izbirajo glede na starost, izobrazbo, spol … Če je nekoč veljalo, da pridejo z leti, se danes lotevajo tudi vse mlajših.

osebni arhiv
Kljub hudi bolezni in le 203 evrom prejemkov si mora zdravstveno zavarovanje plačevati sam.

Ena od njih je rak, za katerim je zbolel tudi 38-letni Tilen Steblovnik. Okrog jeter so mu našli ciste in maligne tvorbe in na začetku naslednjega leta ga je že čakala prva kemoterapija. Do konca lanskega leta jih je imel že 73. Če bi bile le na eni strani, bi jetra lahko delno odrezali. Dokler se tumorji po številu in velikosti ne zmanjšajo, pa operacija zaradi razraščenosti ni mogoča.

Izgubil za abrahama teže

Hašiševa smola Izdelki iz konoplje imajo ogromno zagovornikov in ogromno nasprotnikov. Prave znanstvene študije, ki bi potrdila zdravilne učinke, namreč še ni. 

»Gre za popolno stagnacijo, da tumorji ne gredo še naprej. Edina mogoča opcija za zdaj je le kemoterapija, lani pa sem začel tudi alternativo s hašiševo smolo. Ta mi je vrnila apetit, energijo in tudi voljo do življenja, saj se je moje počutje izboljšalo in tudi bolečine so se postopoma začele manjšati« pravi. Pred boleznijo je bil krepak moški, saj je imel 145 kilogramov, nato pa jih je izgubil kar 50. »Nikomur ni jasno, zakaj imam tumorje. Ne najdejo izvora bolezni, tudi ne gre za dednost,« nadaljuje Tilen.

Poleg zdravja je izgubil tudi službo, druge pa ne dobi. »Delati znam in tudi bi marsikaj delal, a kljub nekaj možnostim se vse popolnoma razblinijo tisti hip, ko se izve, da imam raka. Za službo se počutim sposobnega, na primer za dela brez težkega osemurnega fizičnega napora. Vprašanje pa je, kako bi šlo na zdravniškem pregledu,« pravi. Očitno ne bi, saj so ga invalidsko upokojili. Ker ni mogel dobiti službe, je bil na zavodu za zaposlovanje, od lanskega marca pa je upokojen. Takrat se je njegov pekel šele pravzaprav začel. »Imam 203 evre akontacije pokojnine, od socialne ne dobivam nič. Rečeno je bilo, da sem invalid prve kategorije, kar pa v odločbi ne piše. Zato ne morem uveljavljati varstvenega dodatka in sem v začaranem krogu,« pravi Tilen.

osebni arhiv
Pred boleznijo je bil tudi po videzu drugačen, imel je 50 kilogramov več.

Sin svetla točka

Pomoč

Tilnu lahko pomagate tudi bralci z denarno pomočjo na račun SI56 0765 1473 6562 387 pri Gorenjski banki, namen nakazila: humanitarna pomoč.

Edina svetla točka v življenju in pravzaprav edini razlog, da se bori in želi živeti, je njegov sin. Trenutno je Tilen pri svoji mami, kjer so mu vrata vedno odprta. »A tudi to ni rešitev, saj moram na kemoterapije v Ljubljano. Vse to stane, jaz pa nimam denarja,« pove. Dokler je imel socialno pomoč, je imel plačano tudi dodatno zdravstveno zavarovanje. Zdaj si ga mora od bornih dohodkov plačevati sam. »Imel sem veliko prijateljev, tudi na pomembnih, celo političnih funkcijah, pa mi nihče ni pomagal. Sošolci iz osnovne in srednje šole so mi pomagali z dobrodelno tekmo, delno je pomagala Občina Radeče. Kadarkoli pa sta mi na voljo še dva dobra prijatelja. Prosil sem za pomoč glede zdravja, nikogar za denar, zato da ne bi ostal na cesti in predvsem zaradi otroka. Nekateri veljaki so obljubljali marsikaj, a od teh obljub ni bilo nič,« še doda Tilen.

Operacija ni mogoča, ker so ciste vse okrog in okrog jeter, največja meri kar 19 centimetrov!

Ker ne vidi več drugega izhoda iz težkega in začaranega položaja, se je končno odločil za denarno pomoč zaprositi druge. »Na onkologiji je mogoča kemoterapija, s katero neposredno v ciste dovedejo elektriko, ki jih raznese in uniči. Pri meni to žal ni mogoče, saj je to izvedljivo za ciste v maksimalni velikosti pet centimetrov, moje pa so velike tudi po 19 centimetrov. V položaju, v katerem sem se znašel zaradi bolezni, pa sem primoran prositi za pomoč za dodatna prehranska dopolnila, za alternativna zdravljenja in predvsem za to, da bi lahko dobil in plačeval kakšno sobico v Ljubljani zaradi zdravljenja ter da bi bil blizu sina,« še pove Tilen.

osebni arhiv
Tilen je bil primoran prositi za denarno pomoč.