Težave tudi v Luki Koper

FOTO: Burja odnesla novoletne okraske in zlomila palmo

G.G.
17. 1. 2017, 12.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Močna burja brije, razkriva strehe in burka morje. Sunki lahko dosežejo hitrost do 140 kilometrov na uro.

STA
Visoki valovi v Izoli.

Zaradi vetra je trenutno priprto tudi koprsko pristanišče, kar pomeni, da se o vplutju ladij odločajo od primera do primera. Tudi v samem pristanišču ladijski del praktično miruje, saj zaradi močne burje ne morejo pretovarjati z obalnimi dvigali, je pojasnil vodja odnos z javnostmi v Luki Koper Sebastjan Šik in dodal, da nakopenski strani delo na vlakih in kamionih sicer poteka, vendar se prilagajajo vremenskim razmeram.

Na Upravi RS za zaščito in reševanje tako od minule noči beležijo veliko število podrtih dreves, zlasti na območju obalnih občin. Veter je med drugim odtrgal tudi ploščo na strehi Osnovne šole Koper, v bližnjih Šmarjah pa je odtrgalo novoletne okraske. Sunek je bil usoden tudi za eno od palm na Cankarjevi ulici v Kopru, poročajo Primorske novice.

Burja je svojo moč pokazala tudi na severnem Primorskem. Tako je v Batujah v občini Ajdovščina sunek vetra odkril del strehe, podobno se je zgodilo na gospodarskem objektu v Ozeljanu v občini Nova Gorica. O posameznih primerih podrtih dreves poročajo tudi iz občin Krško, Sevnica in Brežice.

Zaradi močne burje veljajo tudi določene omejitve v cestnem prometu. Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste na hitri cesti Razdrto - Nova Gorica pred cestninsko postajo Bazara izločajo tovorna vozila in avtobuse proti Razdrtem, zastoj tovornih vozil pa občasno nastane na primorski avtocesti pred cestninsko postajo Dane proti Fernetičem.