Radon

Kaj se dogaja v kleti stavbe na Poljanskem nasipu 58?

Žiga Kariž
14. 1. 2017, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Meritve koncentracije plina radona v stavbi psihiatrične klinike na Poljanskem nasipu v Ljubljani so pokazale močne presežne vrednosti. Kaj se v resnici skriva v kleti stare stavbe?

Bobo
Inšpektorat za varstvo pred sevanji je v stavbi psihiatrične klinike na Poljanskem nasipu odkril povišane koncentracije radona.

Klet stavbe na Poljanskem nasipu 58 je že več desetletij zaprta. Vrata so zazidali in prostore bolj ali manj nepredušno zaprli. Pestra zgodovina stavbe, v kateri so bili poleg psihiatrije nekaj časa tudi zapori, ki jih je med drugo svetovno koristila nemška SS, po vojni pa Udba, je sprožila govorice, da naj bi bili v kleti zazidani okostnjaki nedolžnih žrtev. A za to do zdaj ni nikakršnih dokazov.

Šokantne meritve

Toda ko so konec lanskega leta zaradi meritev koncentracije radona v stavbi prevrtali betonsko ploščo, ki loči klet in pritličje, so kazalci merilnih aparatur pokazali izredno visoke vrednosti. Naši viri trdijo, da naj bi v prvem nadstropju instrumenti pokazali 7000 Bq/m3, ob vrtini v klet pa celo neverjetnih 115.000 Bq/m3. Priporočene vrednosti so glede na najnovejše smernice v prostorih, kjer bivamo, 100 Bq/m3 oziroma največ 400 Bq/m3.

Smrtno nevarni radon

Izpostavljenost prevelikim koncentracijam plina radona, ki nastaja ob razpadu radioaktivnih snovi, je eden glavnih vzrokov za razvoj raka na pljučih. Raziskave kažejo, da od treh do 14 odstotkov vseh rakavih obolenj na pljučih nastane kot posledica negativnega učinka radona. Naš vir trdi, da naj bi pred nekaj leti dve uslužbenki, ki sta bili zaposleni v pritličju stavbe na Poljanskem nasipu, umrli zaradi raka in da naj bi tedaj klet še bolj zaprli in vhode zabetonirali.

Uradni rezultati

Z inšpektorata za varstvo pred sevanji, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje, so nam odgovorili, da je res, da so odkrili povišane koncentracije radona, a da so vrednosti, ki so jih izmerili, znatno nižje. »V stavbi je bila najvišja vrednost v enem od pritličnih prostorov 3844 Bq/m3 (z negotovostjo +/–192 Bq/m3). V istem prostoru so skozi tla izvrtali tudi luknjo, pod katero je bilo 12.100 Bq/m3 (z negotovostjo +/–1400 Bq/m3),« so nam pojasnili na inšpektoratu. Ob tem smo prejeli tudi neuradno razlago, da naj bi oseba, ki je izvajala meritve, najprej narobe odčitala vrednosti in od tod naj bi izvirale govorice o koncentraciji okoli 120.000 Bq/m3. Skratka nedolžna pomota.

A tudi vrednost 12.100 Bq/m3 kaže na popolnoma neprimerne razmere za bivanje in življenje. Zato je inšpektorat izdal opozorilo, da je treba prostore redno zračiti, ter poudaril, da se v teh prostorih ljudje ne smejo zadrževati več kot 500 ur letno oziroma povprečno manj kot 10 ur tedensko. Dodali so, da je nujna gradbena sanacija objekta.

Skrivnostna klet

Največja uganka pa ostaja, kaj je vir tako visoke koncentracije radona. Na ministrstvu za zdravje pravijo, da ne želijo ugibati, a menijo, da je možno, da je pod zazidanim delom stavbe še kakšen zazidan prostor, za katerega ne vedo. »Naslov lokacije 'Poljanski nasip' namiguje, da je pod zgradbo morda celo kakšno nasutje. Predvsem elektrofiltrski pepel iz nekaterih vrst premoga vsebuje več urana kot zemlja, zaradi poroznosti pepela pa radon zlahka prodira na površje,« so zapisali v uradnem odgovoru in dodali, da gre le za ugibanje.

Mnenj o tem, kaj je v kleti, je več. Približno toliko, kolikor je ljudi, s katerimi smo govorili, da bi prišli do odgovora. Nihče izmed njih ni želel biti imenovan, kot možne izvore radona pa omenjajo radiološke odpadke z onkologije, radioaktivno žlindro in pepel iz toplarne, kar pa je le malo verjetno, saj je stavba na Poljanskem nasipu starejša tudi od prve ljubljanske mestne termoelektrarne, ki je bila zgrajena leta 1898.  

Urgentno zapuščajo stavbo

Na naslovu Poljanski nasip 58 domujejo oddelek psihiatrične klinike za zdravljenje alkoholizma, klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa ter katedra medicinske fakultete za družinsko medicino. Kot smo neuradno izvedeli, vsi že iščejo nove prostore.

Kaj sploh je radon?

Radon je radioaktiven žlahten plin brez barve, vonja in okusa. Radon in njegovi radioaktivni razpadni produkti poškodujejo celice v pljučih in poveča se verjetnost za nastanek pljučnega raka.