Krvavi obračun

Streljanje v Fužinah dobilo epilog

Robert Marin
14. 1. 2017, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mervan Šljivar, obtožen poskusa uboja Fadila Ferhatovića, je spoznan za krivega. Za zapahi bo po presoji ljubljanskih okrožnih sodnikov šest let, a sodba še ni pravnomočna.

Interpol
Tiralica za Šljivarjem na Interpolovih spletnih straneh

Triinštiridesetletni Šljivar in 51-letni Ferhatović sta se po navedbah tožilstva 23. januarja lani okoli 23. ure pred lokalom Sombrero v ljubljanskih Fužinah zapletla v strelski obračun, ki sta ga sicer oba preživela, vsak s svojo obtožbo ...

Šljivar je na zatožno klop sedel zaradi poskusa uboja Ferhatovića, slednji pa zaradi povzročitve hude telesne poškodbe Šljivarju. A Ferhatović se je odločil očitke po obtožbi priznati že ob začetku sojenja oktobra lani, za kar je bil na podlagi dogovora s tožilstvom obsojen na 10 mesecev zapora.

Arhiv Svet24
Fadil Ferhatović (fotografija iz leta 2002) že okrog 15 let deluje kot mediator v romskih sporih po Evropi, ker ti pač uradnim državnim institucijam ne zaupajo.

Do pravnomočnosti ostaja priprt

Šljivar pa je vztrajal, da je nedolžen, a sodnikov, kot rečeno, ni uspel prepričati, pa čeprav je Ferhatovič v spis vložil podpisano izjavo, da ga ni ustrelil on. Pričakovati je, da se bo obramba na obsodbo pritožila, saj je zagovornica obdolženca v končni besedi zaradi pomanjkanja dokazov predlagala oprostilno sodbo. Sodišče je pri odmeri kazni v celoti sledilo predlogu tožilke. Šljivar bo do pravnomočnosti odločitve ostal v priporu, stroški kazenskega postopka pa bodo bremenili proračun.

Strelski obračun zaradi klofute

Kot smo že poročali, naj bi Šljivar kritičnega večera s češko zbrojevko kalibra devet milimetrov ustrelil Ferhatovića v trebuh, Ferhatović pa z neznano pištolo kalibra 7,65 milimetra, ki je preiskovalci nikoli niso našli, Šljivarja v zgornji del stegna. V dogajanje naj bi bilo sicer vpletenih več neznanih oseb z ene in druge strani, v lase pa naj bi si skočili zaradi nekaj ur starejšega spora med Šljivarjem in Ferhatovićevim mladoletnim nečakom pred nekim lokalom na Kotnikovi ulici, ko naj bi Šljivar mladeniču prisolil klofuto.

Išče ga bosanski Interpol

Za Šljivarjem je trenutno razpisana tudi mednarodna tiralica, saj ga v BiH obtožujejo vpletenosti v umor Nedžada Kličića, ki se je v noči na 14. september 2014 zgodil v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu. BiH je sicer že zahtevala Šljivarjevo izročitev, a ker gre tudi za slovenskega državljana, državi pa nimata sklenjenih ustreznih mednarodnih sporazumov, do izročitve ni prišlo.