Berlin

Župan sporočil, da bo uradnik Andrej zapustil položaj

K.A./STA
14. 1. 2017, 18.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Berlinski župan Michael Müller je danes sporočil, da bo deželni sekretar za stanovanjsko politiko Andrej Holm, ki je pet mesecev delal za vzhodnonemško tajno policijo Stasi, bo v mesecu dni zapustil položaj.

Reuters
Uradnik v Berlinu bo hitro zapustil položaj.

Müller je povedal, da je njegov odstop zahteval po temeljitem razmisleku in intenzivnih pogovorih s koalicijskimi partnerji.

Imenovanje Holma za berlinskega deželnega sekretarja za stanovanjsko politiko pred slabim mesecem dni je sprožilo burne odzive zaradi njegovega sodelovanja z nekdanjo tajno policijo med septembrom 1989 in januarjem 1990.

Stranka Levica je Holmu stopila v bran in vztrajala, da ni za nikomer vohunil ali sodeloval v represivnih dejavnosti, ko je delal za Stasi.

Holm je v nekem intervjuju leta 2007 priznal, da je želel postati častnik v vzhodnonemški tajni policiji in da je končal vojaško urjenje v času združevanja Nemčij leta 1990.

Časnik Tagesspiegel je poročal, da je Holm v prijavi za delo na berlinski univerzi Humboldt leta 2005 zamolčal informacijo o svojem delu za Stasi. Sam je sicer zanikal, da bi karkoli prikrival.