Orkester slovenske filharmonije

V času stavke odmeval Straussov valček

D. B./STA
1. 1. 2017, 20.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Orkester Slovenske filharmonije (SF) je danes, ko bi moral izvesti novoletni koncert v Cankarjevem domu, stavkal na delovnem mestu v Slovenski filharmoniji.

Bobo
Straussov valček je danes namesto v Cankarjevem domu zazvenel v Slovenski filharmoniji.

V prihodnjih dneh nameravajo delali naprej po postavljenih načrtih, v kolikor pa ne bo prišlo do prekinitve pogodbe s šefom dirigentom Urošem Lajovicem, bodo razmislili o novih ukrepih.

Kot je na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v času stavke in na kateri so filharmoniki izvedli Straussov valček Na lepi modri Donavi, povedala predsednica stavkovnega odbora Marina Kopše, naj bi imel Lajovic naslednji koncert načrtovan v drugem tednu februarja in do takrat bi želeli, da se situacija razreši.

Sicer pa je stavkovni odbor orkestra SF danes sporočil, da je do stavke prišlo predvsem zaradi napačne ocene ministrstva za kulturo, češ da je konflikt notranja stvar SF, v katerega se po možnosti ne bi vmešavalo.

Izpostavila je, da se je minister Tone Peršak šele po napovedani stavki "zganil in preko medijev sprtim stranem sporočil, da morajo narediti korak nazaj", ter dodala, da je orkester ministrov napotek vsekakor upošteval. Direktor SF Damjan Damjanovič pa je, "kot vselej do zdaj, lastno besedo snedel in preko svojih odvetnikov zavrnil sklenitev ponujenega sporazuma". "Tako je dokončno pokazal, da ni vreden nobenega zaupanja," je dodala.

Minister Tone Peršak se je šele po napovedani stavki "zganil in preko medijev sprtim stranem sporočil, da morajo narediti korak nazaj".

Poudarila je, da je orkester v želji, da omogoči "poslovodstvu SF dovolj časa za sklenitev sporazuma o prekinitvi sodelovanja z dirigentom Lajovicem, njemu pa možnost dostojanstvenega umika", že 14. decembra napovedal stavko za generalno vajo in novoletni koncert 1. januarja v Cankarjevem domu.

Damjanovičev odstop pot nazaj v normalizacijo odnosov?

Pooblaščenec stavkovnega odbora stavkajočih v SF Dino Bauk je poudaril, da je po sestanku z orkestrom 23. decembra direktorju Damjanoviču in odvetniški družbi, ki ga zastopa, sporočil pogoje, pod katerimi bi se lahko stavka prekinila in izvedel novoletni koncert. Predlagal je, da se obljuba, ki jo je dal Damjanovič v svojem dopisu, materializira s podpisom sporazuma s šefom dirigentom Urošem Lajovicem o prenehanju sodelovanja s SF po izvedenem koncertu.

Kot je dejal, je ponudba predstavljala resno osnovo za pogovore za pogajalsko mizo, h kateri pa ni prisedel nihče. Po nekaj dneh je zgolj s strani odvetniške pisarne, ki zastopa Damjanoviča, prišla zavrnitev te ponudbe brez povabila k nadaljnjim pogajanjem, zato je danes prišlo do stavke.

Glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj je menil, da je ključni razlog za nastalo situacijo v SF direktor, saj je pripeljal šefa dirigenta, ne da bi lahko orkester pri tem sodeloval in s to gesto prevzel absolutno vso odgovornost za to, kaj se med šefom dirigentom in orkestrom dogaja. Poleg tega ni reševal zapletov, ko je do njih prišlo, posledica njegove nezmožnosti, da bi stvari uredil, pa je bila stavka.

Glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj je menil, da je ključni razlog za nastalo situacijo v SF direktor, saj je pripeljal šefa dirigenta, ne da bi lahko orkester pri tem sodeloval.

Po njegovem prepričanju je Damjanovičev odstop lahko začetek razrešitve in poti nazaj v normalizacijo odnosov v SF. Na tej točki pa je po njegovem prepričanju tudi ključna odgovornost ministra, saj je prav on tisti, ki situacijo lahko razreši z razrešitvijo Damjanoviča.

Član stavkovnega odbora Klemen Hvala je povedal, da so med drugim v minulih dneh opravili razgovor s predsednikom parlamentarnega odbora za kulturo Draganom Matićem, ki jim je dal zavezo, da se bo, če se situacija ne razreši do novega letam, v iskanje rešitev vključil tudi odbor. Sestali pa so se tudi s predsednikom državnega sveta Mitjo Bervarjem, ki se je prav tako zavzel za reševanje njihovih težav.

Njihove stavkovne zahteve po besedah Marine Kopše še naprej ostajajo odhod Damjanoviča, razrešitev sveta SF v sedanji sestavi, prekinitev pogodbe z Lajovicem, ureditev napredovanj in zagotovitev spoštljivega delovnega okolja, zakonitosti, transparentnosti in strokovnosti poslovodenja ter upravljanja SF.

Koncert v Cankarjevem domu so v petek zaradi stavke filharmonikov odpovedali.