Izteka se leto

FOTO: Dogodki, ki so letos zaznamovali slovensko politično sceno

mk
30. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nadaljujemo izbor fotografij zanimivejših dogodkov iztekajočega se leta. Tokrat smo izbrali nekaj fotografij, ki prikazujejo dogajanje, povezano s slovensko politično sceno.

UKOM
Predsednik vlade Cerar januarja presenetljivo ni sprejel odstopa Dušana Mramorja zaradi afere z dodatki. Pozornost javnosti je raje preusmeril na napis »Ne jamram, iščem rešitve«.

Sporazum med ministrstvom za zdravje in sindikatom zdravnikov Fides:

STA
Podpis dogovora med ministrstvom za zdravje in nepriljubljenem sindikatom zdravnikov Fides je v politiki sprožil burne odzive, ki bi skoraj odnesli ministrico Milojko Kolar Celarc.

Kopač Mrakova brala časnik Svet24:

zajem zaslonske slike
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je morala letos zaradi primera velenjskih dečkov kar dvakrat prestati interpelacijo. Na prvi je brala časnik Svet24.

Stavka najslabše plačanih javnih uslužbencev.

Bobo
Leto je zaznamovala tudi stavka najslabše plačanih javnih uslužbencev, ki ne dosegajo niti eksistenčnega minimuma in so le s težavo izpogajali več denarja zase.

Na drugi strani je politična elita brez večjih težav odpravila varčevalne ukrepe:

Bobo
Tako si je na leto priskrbela za več tisoč evrov višje dohodke.

Napeto je bilo ... 

STA
Na aprilskem shodu so zaradi poziva k demokratični desnici izžvižgali predsednico NSi Ljudmilo Novak. Spori na desnici med NSi in Janšo pa se skozi leto le še stopnjujejo.

Interpelacija vlade:

Bobo
Leto je zaznamovala tudi tretja neuspešna interpelacija vlade v zgodovini države, ki jo je ponovno vložila Janševa SDS.

Erjavec – Cerar

STA
Januarja so odmevali prisluhi Karlu Erjavcu, ki smo jih razkrili v našem časniku in kjer je med drugim dejal, da je Cerar zgodba za eno leto.

Odnose v koaliciji so zamajali tudi protesti v Luki Koper:

Luka Tetičkovič
Vlada po mnenju številnih ni delovala v slovenskem interesu. Zaradi dogodkov je moral odstopiti vplivni predsednik SDH Marko Jazbec.

Julija je na tiskovni konferenci Dušan Mramor presenetil z odstopno izjavo:

Bobo
Podal jo je zaradi osebnih težav, krivo naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje.

Leto je zaznamovala tudi bitka za Rog med njegovimi alternativnimi uporabniki in mestnimi oblastmi. Bitko so za zdaj dobili prvi, ki so bager, s katerim so želeli porušiti del prostorov, prebarvali v rožnato barvo.

Pahor je tudi to leto nadaljeval smešenje funkcije predsednika republike. Javnosti všečno se predstavlja kot apolitični šovmen z izogibanjem izrekanja mnenj o pomembnih političnih temah, kar bi oseba na tem položaju prvenstveno morala početi.