Hekerski napadi

Povračilni ukrep ZDA! Izgnali 35 ruskih diplomatov

G.G.
29. 12. 2016, 20.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bela hiša je pred dnevi obtožila Rusijo, da se z računalniškimi vdori in objavami informacij vpleta v ameriške volitve. Danes pa so v Washingtonu potegnili odločno potezo. Izgnali so 35 ruskih diplomatov.

Reuters
Ukrep proti Putinovi Rusiji bo eno od zadnjih dejanj Baracka Obame kot predsednika ZDA.

Ameriški predsednik Barack Obama je sporočil, da je izgon diplomatov nujen in primeren odziv na škodo, ki so jo povzročili ameriškim interesom. Družine ruskih diplomatov, ki so nastanjene v Washingtonu in San Franciscu, kjer imajo Rusi konzulat, imajo 72 ur časa, da zapustijo ZDA. Med ukrepi, ki jih je napovedal odhajajoči predsednik ZDA, so še sankcije proti ruskima obveščevalnima agencijama FSB in GRU, zaprtje dveh ruskih stavb v New Yorku in Marylandu, ki jih Rusija po mnenju ZDA uporablja za vohunjenje.

Obama je Rusom očital, da so na neprimeren način posegli v ameriško volilno kampanjo. Z vdori v strežnike demokratske stranke naj bi povzročili veliko škodo demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Rusija je vseskozi zanikala odgovornost, Donald Trump, bodoči ameriški predsednik, pa je še kot republikanski predsedniški kandidat branil Moskvo in hvalil ruskega predsednika Vladimirja Putina. Še več, Ruse je pozival naj z računalniškim vdorom najdejo izgubljeno pošto Clintonove.