Zaprti klubi na Goriškem

Ali tujke "vroče druženje" ponujajo kar na ulicah?

pk
29. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ker je kar nekaj ključnih oseb, ki so vodile nočne lokale na Goriškem in Krasu, pristalo v primežu policije, so brez dela ostale mnoge tujke. So se zdaj preselile kar na ulice?

Profimedia
Domačini so že videli, kako dekleta v polomljeni italijanščini ponujajo seks.

Policija je namreč ugotovila, da so lastniki in vodje nočnih klubov trgovali z ljudmi, ki so jih zlorabljali za prostitucijo. Dekleta so v Slovenijo vozili pod pretvezo, da bodo pri nas delale kot plesalke in spremljevalke ter da bodo za to dobro plačane.

V resnici pa je njihovo delo moralo obsegati vse kaj drugega kot samo to. Namesto v ples in spremljanje so bile prisiljene v intimne odnose z gosti klubov, kar je bilo zanje presenečenje.

Profimedia
Dekleta so morala početi vse kaj drugega kot samo plesati.

Prve sodbe že padle

Enainštiridesetletna Irina iz Nove Gorice je osumljena vodstva hudodelske združbe, ki je trgovala z ljudmi. Je Ukrajinka s slovenskim državljanstvom.

Na račun trgovanja z ljudmi in zlorabe prostitucije so v zadnjem letu padale kazenske ovadbe, in sicer zoper 41-letno Novogoričanko Irino, ki je vodila dva nočna kluba, v Novi Gorici in Sežani, in njeno desno roko, 29-letnega moškega. Ovadba je doletela tudi lastnika nočnega kluba Antonio v Komnu na Krasu, 56-letnega Milana. Zanj se je sodni postopek zaključil nedavno; obsojen je bil na zaporno kazen v višini pet let. Plačati bo moral tudi denarno kazen v višini nekaj več kot 30.000 evrov.

Kar nekaj klubov je po množičnih aretacijah zaprlo svoja vrata ali pa vsaj spremenilo naravo svojega delovanja, zato so mnoga dekleta, ki so v njih delala, ostala brez službe. Po Novi Gorici se širijo govorice, da naj bi nekaj deklet videvali na ulicah mesta, kjer nadaljujejo posel, saj jim ne ostane drugega, ker so brez denarja. Za delo v klubih namreč niso bile dobro plačane, drugih služb pa ne dobijo.

arhiv policije
Policija je v hišni preiskavi v zvezi s trgovino z ljudmi zasegla tudi višje vsote denarja.

Goričani niso navdušeni

Kaj so opazili domačini: "Ob eni od goriških igralnic sem videl ukrajinsko govoreči ženski. Pristopali sta k moškim in jih v polomljeni italijanščini nagovarjali k vročemu druženju."

Dekleta se menda najraje smukajo okrog goriških igralnic, kamor zahajajo premožneži, ki so pogosti odjemalci njihovih storitev. Na družbenih omrežjih Novogoričani zapisujejo, da jih velikokrat vidijo, kako na Kidričevi ulici ogovarjajo fino oblečene Italijane. Menda moške sprejemajo tudi v enem od stanovanj na Goriškem, ki so ga najele skupaj. Domačini nad tem niso navdušeni, saj je po njihovem mnenju ta obrt vedno povezana s kriminalom.