Praznična taksa

Med prazniki dražja zdravila

žk
29. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Stranka Obalnih lekarn je ob nakupu zdravil doživela neprijetno presenečenje.

Profimedia
Izdaja zdravil na recept je večinoma še vedno brezplačna.

Pred nami so praznični dnevi, v katerih se bomo veselili, jedli in pili. Če je vsega preveč, nam telo to hitro pokaže in od prešernega veselja do slabega počutja je le majhen korak. Za tiste, ki si boste zdravstvene tegobe lajšali z medicinskimi pripravki, je zelo pomembna informacija, da večina lekarnv času praznikov ter na delavnike med 20. in 6. uro poleg normalnih cen zaračunava dodatno takso za dežurstvo. Omenjeno takso boste plačali za vsak izdelek, ki ga boste kupili.

Lekarne lahko cene svojih storitev oblikujejo prosto. 

Ogorčenje zaradi takse

Kako drago je lahko nakupovanje zunaj uradnega delovnega časa, je izkusila stranka ene izmed obalnih lekarn. Ob nakupu dveh škatel pastil za lajšanje težav ob vnetju grla in škatle protibolečinskih tablet so ji kar trikrat zaračunali »takso za dežurstvo«, zaradi česar se je nakup podražil za malo manj kot pet evrov. Sliko računa je stranka delila na družbenem omrežju Facebook in ob tem izrazila svoje ogorčenje.

Takšna ureditev že več kot 15 let

A doplačila, ki jih lekarne zaračunavajo za nakupe zdravil in drugega blaga brez recepta v času dežurstev, niso nič novega, obstajajo že več kot 15 let. Poslovanje lekarn so že večkrat pregledale inšpekcije in podale mnenje, da je tako zaračunavanje v skladu z zakonom, dokler je na računu jasno vidno, kaj lekarna zaračunava. Cene zdravil, ki se ne financirajo iz javnih sredstev, se namreč oblikujejo prosto po pogojih trga, zato je dodatek na izdajo takega zdravila v času dežurstva dopusten. Lekarne pa morajo obvezno vidno označiti, da se tak dodatek zaračunava. Sporno ni niti to, da se taksa plačuje za vsak izdelek, in ne na skupen nakup.

Le nujne storitve

Zakonodaja določa celo, da bi nam lahko lekarne zaračunavale tudi določena zdravila na recept. Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja namreč določajo, da lahko izvajalec zdravstvenih storitev zahteva doplačilo, če so storitve opravljene v nočnem času (med 22. in 6. uro) oziroma ob nedeljah in praznikih ter ne gre za nujno storitev.