Malomarnost kriva za smrt

Starši si želijo le resnico in pravico za 16-mesečno Žano

Gabrijel Toplak
23. 12. 2016, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Avtorji izvedeniških mnenj, ki jih odvetnik staršev želi izločiti, so mnenja, da so bili pri oskrbi dojenčice upoštevani vsi dejavniki tveganja.

Gabrijel Toplak
Upokojena pediatrinja Olga Krajnc in njen zagovornik Josip Sever.

Na Okrajnem sodišču v Mariboru se je včeraj nadaljevalo sojenje 69-letni upokojeni pediatrinji Olgi Krajnc, ki ji tožilstvo očita malomarno zdravljenje, zaradi česar naj bi pred sedmimi leti umrla 16-mesečna deklica.

Staršema se je življenje po smrti otroka, kot pravita, čez noč spremenilo. Dodajata, da so živeli srečno in zadovoljno, hodili so na izlete, na morje in se veliko sprehajali.

Umrla po dveh dneh

Starša Suzana Golob in Peter Namestnik sta marca 2009 pripeljala Žano, ki je imela simptome okužbe z rotavirusom, v mariborsko bolnišnico. Bruhala je in imela drisko, zato so jo tam tudi obdržali. Čez štiri ure, ko je Suzana opazila, da hči težko diha, so jo odnesli na oddelek intenzivne nege, kjer je s pomočjo aparatov znova zadihala, dva dni kasneje pa je umrla. Starša sta prepričana, da za deklico v bolnišnici niso ustrezno poskrbeli, zato sta sprožila postopke zoper medicinsko osebje. Na zatožni klopi je zdaj samo upokojena zdravnica, saj je izredni strokovni nadzor v UKC Maribor ugotovil veliko pomanjkljivosti pri organizaciji dela na pediatrični kliniki in tožilstvo je odstopilo od pregona medicinskih sester, saj jim niso mogli očitati odgovornosti.

Trije izvedenci

Pred sodnico Sonjo Krajnc so stopili trije izvedenci: Franc Strle, predstojnik klinike za infekcijske bolezni, Milan Čižman, dr. med., s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja (oba iz UKC Ljubljana), ter izr. prof. dr. Štefan Grosek, dr. med., s Katedre za pediatrijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Avtorji izvedeniškega mnenja zatrjujejo, da je zunanje vzroke mogoče predvideti, prizadetosti možganov, kot naj bi šlo v tem primeru, pa ne. »Pri zdravljenju so bili upoštevani vsi dejavniki tveganja,« je pojasnil Strle, Grosek in Čižman pa, da je šlo za nepredvidljiv zaplet, ki bi se lahko zgodil tudi v letu 2016.

Ugotovili pomanjkljivosti

Izredni strokovni nadzor je ugotovil pomanjkljivosti pri organizaciji dela na pediatriji, zato je tožilstvo odstopilo od pregona medicinskih sester

Zagovornik staršev Franci Matoz pa je dosegel to, da je sodnica za nedoločen čas prekinila obravnavo. Vsi trije so mu namreč potrdili, da so člani Slovenskega zdravniškega društva, katerega članica je tudi Krajnčeva. »Obstojajo dvom o njihovi nepristranskosti in objektivni kriteriji za izločitev izvedencev,« je dejal Matoz, s čimer se je strinjal tudi tožilec Darko Simonič.

Zvečer v bolnišnico 

Mati umrle Žane pa se spominja, da jo je že zjutraj peljala k dežurnemu zdravniku, ki ji je predpisal zdravilo. »Popoldne je kar naprej spala. Ni se prebudila, zato sva jo zvečer odpeljala v bolnišnico. Ob sprejemu sva zdravnico opozorila, da samo spi in da je dvojčica, nedonošenka ter ima težave z pridobivanjem teže,« je dejala Golobova.