Prijatelja

Trump o "zelo prijaznem" Putinovem pismu

G.G./STA
23. 12. 2016, 18.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je danes objavil pismo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je izrazil željo po obnovitvi dobrega sodelovanja med ZDA in Rusijo. Bodoči ameriški predsednik je kratko pismo s prazničnimi željami označil za "zelo prijazno".

Reuters
V živo se Trump in Putin še nista srečala.

Ruski predsednik Putin je v pismu pozval k "sprejetju pravih ukrepov za obnovitev okvirja dvostranskega sodelovanja na različnih področjih in dvigu sodelovanja na mednarodnem prizorišču na novo raven".

"Globalni in regionalni izzivi, s katerimi se naši državi soočata v zadnjih letih, kažejo, da odnosi med ZDA in Rusijo ostajajo pomemben dejavnik za zagotovitev stabilnosti in varnosti današnjega sveta," je še zapisal Putin.

"Zelo prijazno pismo od Vladimirja Putina, njegove misli so tako pravilne," je v odzivu zapisal novoizvoljeni ameriški predsednik. "Upam, da bosta obe strani sposobni to izpolniti, ter da nam ne bo treba iti po različnih poteh," je poudaril.

Odnosi med Rusijo in ZDA so sicer močno skrhani zaradi ukrajinske krize in konflikta v Siriji, kjer sta državi na nasprotnih bregovih. Putinovo pismo medtem nakazuje, da bi se lahko odnosi med državama po 20. januarju, ko bo Trump prevzel položaj prvega moža ZDA, otoplili. Republikanec je že med predvolilno kampanjo nakazal, da namerava dosedanjo zunanjo politiko ZDA spremeniti. Putina pa je označil za močnega voditelja in dejal, da mu je všeč.