Rekordno zanimanje

Putin Američanom: Nehajo naj iskati grešnega kozla

T.L.
23. 12. 2016, 12.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med rožljanjem z jedrskim orožjem Trumpa in Putina se je na srečanju z ruskim predsednikom prijavilo rekordno število predstavnikov medijev.

Reuters
Vladimir Putin med konferenco.

V trenutku, ko so rusko-ameriški odnosi na prelomnici  - okmunikacija med Washingtonom in Kremljem je praktično prekinjena, Donald Trump napoveduje povečanje ameriških jedrskih zmogljivosti, Barack Obama pa meri vojaško moč ZDA v primerjavi z Rusijo - ruski predsednik Vladimir Putin gosti letno novinarski konferenco, na kateri tudi več ur odgovarja na zastavljena vprašanja.

Zaradi umora ruskega veleposlanika v Turčiji je Putin letos prvič prestavil srečanje z novinarji. Se pa na srečanje prijavilo rekordno število novinarjev: 1437. Leta 2008 je Putin na vprašanja novinarjev odgovarjal štiri ure in 40 minut. 

Več vprašanj se navezuje tudi na ameriško-ruske odnose in napovedi obeh strani o večanju jedrskih zmogljivosti. Novoizvoljeni ameriški predsednik Trump in Putin sta praktično istočasno govorila o tem. 

Putin je na novinarski konferenci dejal, da ne ve, zakaj je v zadnjem času Barack Obama začel poudarjati, da je ameriška vojska najmočnejša na svetu. "Ne vemo, zakaj je Obamova administracija začela poudarjati, da imajo najmočnejšo vojsko. Rusija pa je močnejša od katerega koli možnega agresorja. Nisem uporabil te besede naključno," je dodal Putin.  

Reuters
Srečanja se je udeležilo rekordno število novinarjev.

Putin se ni mogel izogniti niti vprašanj o ameriških predsedniških volitvah in zmagi Donalda Trumpa. Dejal je, da demokrati vedno iščejo grešnega kozla drugje. Spomnil je, da demokrati niso izgubili le predsedniških volitev, ampak so doživeli poraz tudi v senatu in kongresu "Sem kriv tudi za to?" se je spraševal Putin. "To je le znak, da ima trenutna administracija v demokratski stranki sistemske težave," je dodal. Ob zmagi Trumpa je dejal, da je očitno razkorak, kaj je dobro in kaj slabo, med elitami in državljani velik.  

"Ob dejstvu, da 30 odstotkov republikanskih volivcev podpira ruskega predsednika, se ni potrebno zahvaliti meni. Kaže, da ima del ljudi podoben pogled na svet kot jaz. In dobro je, da so ljudje, ki delijo naše tradicionalne vrednote. To nam bo omogočilo, da zgradimo boljše odnose med velesilama, kot sta Rusija in ZDA," je dejal Putin. 

Putin je o Trumpu danes še dejal, da so očitno dobro ocenili vzdušje v ZDA, da se nekdanji predsednik Reagan ne bi obračal v grobu ob Trumpovi zmagi - "seveda smo mi vedeli, da bo izvoljen," je dejal Putin -, v katero ni verjel nihče.  Putin ima za demokrate še en nasvet: "Če izgubiš, izgubi z dostojanstvom."