Že veste?

Z novim letom spremembe pri plačevanju prispevkov

M.K.
23. 12. 2016, 11.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nov 5-dnevni zamik pri plačilu davčnega odtegljaja in prispevkov za socialno varnost se nanaša na vse zavezance za obračun davčnega odtegljaja in zavezance za prispevke.

STA
Rok za predložitev obračuna prispevkov za socialno varnost še naprej ostaja 15. v mesecu, za plačilo prispevkov za socialno varnost po tem obračunu pa bo po novem še 5 dni časa.

Velja torej tako za delodajalce kot druge izplačevalce, ki izplačujejo dohodke, od katerih se obračunava davčni odtegljaj ter obvezni prispevki, kot tudi za samostojne zavezance za prispevke, denimo samozaposlene osebe (s.p.-ji).

Rok, v katerem mora plačnik davka oziroma zavezanec za prispevke predložiti obračun davčnega odtegljaja oziroma obračun prispevkov davčnemu organu, ostaja nespremenjen: plačnik davka mora to storiti najpozneje na dan izplačila dohodka, samostojni zavezanec za prispevke pa najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec, v sporočilu za javnost opozarjajo na Fursu. 

5-dnevni zamik se s spremembo prvega odstavka 353. člena ZDavP-2 uvaja tudi pri plačilu prispevkov za socialno varnost za zavezance za prispevke, ki morajo po veljavni ureditvi prispevke za socialno varnost plačati najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec (samozaposleni, družbeniki, kmetje, prostovoljno vključeni v obvezno zavarovanje, …). Ta sprememba se začne uporabljati s 1. januarjem 2017, kar pomeni, da bo zavezanec za prispevke, ki po veljavni zakonodaji plačuje prispevke za socialno varnost do 15. v mesecu za pretekli mesec, prispevke za socialno varnost za mesec december 2016 moral plačati najpozneje do 20. januarja 2017. Enako velja za zavezanca za prispevke, ki je dolžan za mesec december 2016 do 15. januarja 2017 predložiti obračun prispevkov za socialno varnost, prispevke za socialno varnost po tem obračunu pa mora plačati najpozneje do 20. januarja 2017.