Spravljivejši toni

Direktor SZS Križan se je Tini Maze osebno opravčil

S.R./STA
15. 12. 2016, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Smučarska zveza Slovenije se je na današnji izredni novinarski konferenci odzvala na dogajanje v zvezi s Tino Maze. Ta afera je Slovenijo v zadnjih dneh razdelila na pol: goreče podpornike in tiste, ki mislijo, da je pogoltna.

Arsen Perić
Ne glede na glavno sporočilo današnje novinarske konference tudi drugi dan s strani SZS ni manjkalo obtožb na račun ekipe Tine Maze oziroma Andreo Massija.

Jabolko spora med ekipo najuspešnejše slovenske alpske smučarke vseh časov in Smučarske zveze Slovenije (SZS) je nastalo po sporočilu za javnost Smučarske zveze Slovenije (SZS), da Tina Maze nastop v reprezentančnem dresu pogojuje s plačilom sponzorskih sredstev v višini 90.000 evrov. 

Preberite tudi: Tina Maze v ekskluzivnem pogovoru za Ekipo SN: To je bolno in umazano!

V taboru Mazejeve so te trditve že zanikali. O zadevi se je v intervjuju za športni dnevnik Ekipa izčrpno razgovorila tudi Tina, kjer je na vprašanje glede njenega stališča v zvezi s trditvami SZS s cmokom v grlu odgovorila: »Vsi smo upali, da se to ne bo več dogajalo, a očitno mi je usojeno, da se moram na tak način predstavljati javnosti. Zaradi tega me je sram in mi je zelo žal. Tega si ne zaslužim jaz in tega si ne zasluži moja ekipa. Še manj pa si nekaj takega zaslužijo tisti, ki so in smo pričakovali mojo zadnjo tekmo v karieri.«

Pogoji za nastop Tine Maze na poslovilni tekmi v Mariboru so sicer jasni. Tekmovalka mora pred nastopom za reprezentanco izpolniti pogoje, ki veljajo za vse tekmovalke in tekmovalce, člane reprezentance. Imeti mora predhodno urejeno članstvo v matičnem klubu ter podpisano pogodbo s SZS, kjer je tudi jasno opredeljeno, da lahko tekmovalec nastopa samo v dresu reprezentance z reprezentančnimi sponzorji. Ob tem mora imeti tudi status aktivne tekmovalke (FIS koda), smučarska zveza jo bo v tem primeru tudi prijavila na tekmo. 

Direktor Smučarske zveze Slovenije Joško Kržan je na izredni novinarski konferenci napovedal, da se bodo predstavniki SZS v kratkem sestali s taborom Tine Maze in skušali uskladiti poglede na poslovilno tekmo Mazejeve 7. januarja v Mariboru.

Pri SZS sicer verjamejo, da bodo našli skupne rešitve, ter dodajajo, da so v stiku s Tininem odvetnikom Damijanom Terpinom, ki naj bi jim potrdil, da se je ekipa Tine Maze s SZS pripravljena usesti za skupno mizo, da bi našli dogovor, ki bi zadovoljiv obe strani. 

Ne glede na glavno sporočilo današnje novinarske konference pa tudi drugi dan s strani SZS ni manjkalo obtožb na račun ekipe Tine Maze oziroma Andreo Massija. Direktor Križan je izpostavil, da so bila dogovarjanja z ekipo Tine Maze težka že dolga leta in »da so se vedno iskale rešitve in tako je tudi tokrat.«  

Pri SZS so se na današnji novinarski konferenci Tini sicer javno opravičili, ker da se je v njihovem sporočilu za javnost zgodila napaka. Tako naj poziva glede plačila sponzorskih sredstev ne bi dobili od Tine Maze, temveč od Andree Massija. »To je bil lapsus. Prejeli smo poziv Andree Massija v imenu Tine Maze. Za to napako se Tini Maze osebno opravičujem,« pravijoPonovno so tudi poudarili, da so programi SZS postavljeni, pogodbe, ki se izvajajo v skladu s programom, pa so podpisane. Dodali so, da pravila veljajo za vse, da bi se v primeru šampionke, kot je Tina, morda našle izjeme, vendar da ne smejo in nočejo mimo pravil. 

Pri SZS tako spornega zneska 90.000 evrov niso želeli podrobneje komentirati. 

Zakaj včerajšnje sporočilo za javnost?

Na to vprašanje pri SZS odgovarjajo, da je bilo sporočilo sicer morda nekoliko prenagljeno, vendar, da je »bolje prej kot prepozno.« Razlog za sporočilo pa naj bi bili določeni pritiski Andree Massija na sodelavce SZS in nekatere njihove sponzorje. Pravijo, da so »morali reagirati in zaščititi vse deležnike ter postaviti meje.« Kdo konkretno in kako je bil pod pritiskom, Križan na novinarsko vprašanje ni razkril.

Križan je sicer prepričan, da se bodo dogovorili tudi z Mazejevo, ki jo je ocenil kot edinstvenega šampiona in njeno slovo za edinstveni dogodek. »Tina si zasluži veličastno slovo od velike kariere na belih strminah. Pri tem smo pripravljeni pomagati v okviru zmožnosti.«