Težave z vodo

Nasprotovali so priljučitvi na vodovod, zdaj pa tožijo državo

M.K./STA
15. 12. 2016, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Romi v Dobruški so izvajalcu, ki ga je Svet romske skupnosti najel, da bi po vladnem posredovanju tam postavljene cisterne s pitno vodo zaščitil pred zmrzaljo, v sredo to preprečili.

L. Markelj
Romi bi vodo raje, kot da jo imajo v cisternah, napeljali v hiše (fotografija je arhivska).

Preberite še: Romi iz Dobruške vasi: "Cisterne so za živino" in Škocjanski župan je "sam sebe mahnil s telefonom"

Če bodo zaščiti cistern še naprej nasprotovali, bodo morali ob zdajšnjem stanju na drugačno rešitev počakati, so ob tem opozorili na uradu za narodnosti.

Predsednik ljubljanske Zveze romske skupnosti Slovenije Umbrella - Dežnik Haris Tahirović je kot predstavnik dobruških družin za STA danes povedal, da te nasprotujejo vodooskrbi s cisternami in da bi bilo bolje in ceneje, ko bi z denarjem, ki ga je vlada namenila za rešitev tega vprašanja, v romskem naselju v Dobruški vasi uredili vodovod.

Škocjanski župan Jože Kapler je že večkrat poudaril, da bi lahko težave z vodooskrbo vseh romskih družin v Dobruški vasi rešili že leta 2012, ko so tam uredili vodovodni priključek. Šest romskih družin je omenjeni priključitvi in napeljavi cevne povezave takrat odločno nasprotovalo, ena od teh pa zdaj, ker naj ne bi imela dostopa do pitne vode, toži državo, je še dejal.

Direktor urada za narodnosti Stanko Baluh pa se je na omenjeno nasprotovanje za STA odzval, da so dobruškim Romom ponudili rešitev proti zmrzovanju vode z zaščitno izolacijo, če takšne rešitve nočejo sprejeti, pa jim je ne nameravajo in ne morejo vsiljevati.

Dodal je, da bo tako ob nadaljevanju njihovega nasprotovanja sedanje stanje, ko voda v cisternah zaradi zimskih temperatur zmrzuje, pač ostalo nespremenjeno.

Na nasprotovanje Romov v Dobruški vasi so se odzvali tudi pri Svetu romske skupnosti, kjer so ocenili, da je bilo omenjeno dejanje za Rome v Dobruški vasi "zelo slaba odločitev". Pristavili so, da nameravajo kljub temu omenjene cisterne v prihodnjih dneh zaščititi.

Zveza Romov za Dolenjsko pa je sporočila, da se zavzemajo za spoštovanje prizadevanj za zagotovitev pitne vode in da ne podpirajo ravnanja nekaterih dobruških Romov. Sicer pa bodo vlado in lokalno oblast še naprej pozivali k trajnejši rešitvi za napeljavo pitne vode v Dobruški vasi, so še zapisali.

V Svetu romske skupnosti so se sicer glede cistern s pitno vodo, ki so jih v romskem naselju v Dobruški vasi postavili po septembrskem vladnem posredovanju, da bi z njo preskrbeli družine brez nje, po več posvetovanjih pred tednom odločili, da jih bodo pred zmrzaljo zaščitili z izolacijo.

Predsednica sveta Janja Rošer pa je takrat tudi opozorila, da bi morali na celotno rešitev vodooskrbe s cisternami gledati kot, da gre za začasen ukrep.