Navdušeni nad odzivom

Lov na denar in račune: Bo Furs podaljšal nagradno igro?

D. B./STA
27. 11. 2016, 10.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nagradna igra, ki jo je Finančna uprava RS (Furs) skupaj z davčnimi blagajnami uvedla v začetku leta, se počasi izteka.

Profimedia
Pustili vse in sledili svojim sanjam, zdaj pa se kopajo v denarju.

Zadnje žrebanje bo v začetku januarja, a tistim, ki doslej še niso bili med nagrajenci, ni treba obupati. Na Fursu namreč razmišljajo, da bi nagradno igro podaljšali, čeprav v nekoliko spremenjeni obliki.

Nagradna igra Vklopi razum, zahtevaj račun je stekla 2. januarja hkrati z obvezno uporabo davčnih blagajn za vse ponudnike blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino. V njej lahko sodelujejo potrošniki, ki na Furs pošljejo pakete računov desetih različnih izdajateljev. To lahko storijo prek mobilne aplikacije Preveri račun, prek odprtega portala e-Davki ali po pošti.

Z odzivom so zelo zadovoljni. Kot so pojasnili na Fursu, so potrošniki v prvih enajstih mesecih preverili skoraj 20 milijonov računov, število nepotrjenih računov pa se je zmanjšalo.

Nagradna igra poteka v štirih krogih, v vsakem pa izžrebajo po eno denarno nagrado v vrednosti 15.000 evrov, 10.000 evrov in 5000 evrov ter eno v vrednosti 1000 evrov za tiste, ki sodelujejo prek mobilne aplikacije ali portala e-Davki.

"Davčne blagajne so lahko v boju proti sivi ekonomiji uspešne samo, če bodo tudi potrošniki ozaveščeni pri jemanju računov za plačano blago in storitve," so na Fursu pojasnili odločitev, da hkrati z uvedbo davčnih blagajn pripravijo tudi nagradno igro za potrošnike.

Preverili 20 milijonov računov

Z odzivom so zelo zadovoljni. Kot so pojasnili na Fursu, so potrošniki v prvih enajstih mesecih preverili skoraj 20 milijonov računov, število nepotrjenih računov pa se je zmanjšalo: v prvem četrtletju ji je bilo 1,9 odstotka, v drugem in tretjem četrtletju pa le še 1,2 odstotka. Te potem vzamejo pod drobnogled nadzorniki Fursa, ki ugotavljajo, zakaj posamezni račun ni bil potrjen v skladu z določbami zakona davčnem potrjevanju računov.

Aplikacijo Preveri račun, s katero mogoče sodelovati v nagradni igri, si je doslej na svoje telefone preneslo že 111.000 potrošnikov. Vsi skupaj so vsaj enkrat preverili račune 75 odstotkov uporabnikov davčnih blagajn, ugotavljajo na Fursu. Povedano drugače: potrošniki so svojimi mobilni telefoni preverili tri četrtine vseh izdajateljev računov, ki uporabljajo davčne blagajne.

Aplikacijo Preveri račun, s katero mogoče sodelovati v nagradni igri, si je doslej na svoje telefone preneslo že 111.000 potrošnikov.

V dosedanjih treh krogih nagradne igre so razdelili za skupaj 93.000 evrov nagrad. Zadnjih 31.000 evrov iz 124.000 evrov velikega nagradnega sklada pa bodo razdelili po koncu zadnjega kroga, ki teče od 1. septembra do 31. decembra. Potrošniki lahko torej pakete z desetimi računi različnih izdajateljev zbirajo še do konca leta 2016.

Z novim letom pa na Fursu načrtujejo novo oz. prenovljeno nagradno igro. Podrobnosti bodo predstavili v naslednjih tednih.