Ameriške volitve

Tudi Clintonova za ponovno štetje glasovnic

D. B./STA
27. 11. 2016, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pravnik predsedniške kampanje demokratke Hillary Clinton Mark Elias je v soboto sporočil, da se pridružujejo prizadevanjem za ponovno preštevanje glasov, oddanih na volitvah 8. novembra v državi Wisconsin. Zahtevo za to je v petek vložila predsedniška kandidatka zelenih Jill Stein.

Reuters
Pravnik predsedniške kampanje demokratke Hillary Clinton Mark Elias je v soboto sporočil, da se pridružujejo prizadevanjem za ponovno preštevanje glasov.

Po Eliasovem sporočilu se je odzval tudi štab novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je zahtevo za ponovno preštevanje glasovnic zelene stranke označil za smešno. "Ljudje so povedali svoje in volitve so končane. Tudi Hillary Clinton je dejala, da je treba rezultate sprejeti in gledati naprej," je sporočil Trump in spomnil, da je Clintonova priznala poraz in mu čestitala za zmago.

Trump opozarja, da je dobil 306 elektorskih glasov, čeprav rezultati v Michiganu še niso potrjeni, vendar se mu tam obeta zmaga za okrog 10.000 glasov. Pri tem poudarja, da je dobil največ elektorskih glasov vse od Ronalda Reagana naprej, da je dobil devet od 13 bojnih držav, da je zmagal v 30 od 50 držav, v več kot 2600 okrožjih v ZDA in tako naprej.

Trump se v svoji izjavi za javnost ne spravlja na Clintonovo, ampak le na Steinovo, ki naj bi si želela le napolniti kovčke z denarjem, ki ga nikoli ne bo porabila za to smešno ponovno preštevanje glasov. Šlo naj bi le za prevaro zelene stranke, ki ne spoštuje rezultatov volitev, ampak jih izziva in zlorablja.

Trump se v svoji izjavi za javnost ne spravlja na Clintonovo, ampak le na Steinovo, ki naj bi si želela le napolniti kovčke z denarjem.

Steinova je napovedala, da bo zahtevala ponovno preštevanje glasov še v Pensilvaniji in Michigan. Elias je sporočil, da se bodo v tem primeru prav tako pridružili. Vse tri države je na volitvah dobil Trump. V Wisconsinu je zmagal za okrog 20.000 glasov, v Pensilvaniji za okrog 70.000, v Michiganu pa bo zmagal za okrog 10.000 glasov, vendar tam rezultatov še niti niso uspeli potrditi.

Ni velike verjetnosti za spremembo rezultata

Tudi brez Michigana ima Trump 290 elektorskih glasov in volilni izid bi se lahko spremenil v korist Clintonove, ki ima 232 elektorskih glasov le, če bi ji ponovno preštevanje glasovnic dalo vse tri države. Elias je sporočil, da ni velike verjetnosti za spremembo volilnega izida, vendar se pridružujejo Steinovi, ker želijo zagotoviti, da je bil proces pošten do vseh.

Namesto Clintonove je v sredo zahtevo za ponovno preštevanje glasov v treh ključnih državah vložila Jill Stein, ki je na nacionalni ravni osvojila le odstotek glasov. Steinova je potožila, da njena stranka nima denarja za takšne zahteve in naenkrat so se na strankinem računu za ta namen začeli stekati milijoni.

Povedal je tudi, da so dobili številna sporočila podpornikov Clintonove, naj to storijo, čeprav so vodili svojo preiskavo in niso odkrili nobenih dokazov potvarjanja rezultatov v korist Trumpa. Vendar pa naj bi računalniški strokovnjaki ugotovili, da je tam, kjer so uporabljali elektronske volilne naprave, vedno dobila precej manj glasov kot tam, kjer so uporabljali skenerje s papirnatimi glasovnicami.

Namesto Clintonove je v sredo zahtevo za ponovno preštevanje glasov v treh ključnih državah vložila Jill Stein, ki je na nacionalni ravni osvojila le odstotek glasov. Steinova je potožila, da njena stranka nima denarja za takšne zahteve in naenkrat so se na strankinem računu za ta namen začeli stekati milijoni. Do petka je kandidatka, ki je skozi celotno kampanjo zbrala 3,5 milijone dolarjev, imela na računu pet milijonov.

Ameriška ustava elektorjem ne prepoveduje, da se odločijo po svoji vesti tudi morda mimo volilnega rezultata. Očetje naroda so tak sistem ustvarili ravno zato, da preprečijo zmage kandidatom, kot je Trump, vendar niso videli več kot 200 let vnaprej. Po ZDA trenutno poteka velik pritisk na elektorje, ki morajo svoj glas oddati za Trumpa, naj ga raje oddajo Clintonovi. Nekateri celo prejemajo grožnje z nasiljem ali smrtjo.