Uničeno ostrešje

FOTO: Velik požar je uničil hlev Zalokarjevih

Janja Ambrožič
23. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kadar zagori seno, je požar težko ukrotiti, kar so na lastni koži občutili Zalokarjevi iz Vinice pri Šmarjeti.

Janja Ambrožič
V zagorelem hlevu je bilo 60 živali, ki pa niso bile poškodovane.

Ko sta oče Franc in sin Franci v ponedeljek opoldne v bližini hleva popravljala ograjo in opazila, da gorijo bale na betonski plošči, sta hitro ukrepala, a kljub temu požara nista mogla sama pogasiti.

»V minuti je bilo vse v ognju, sem poklicni gasilec in sem videl že marsikaj, a bil sem presenečen, kako hitro se je vse zgodilo. Takoj sva začela gasiti, na pomoč so prišli še sosedi, kmalu tudi gasilci,« je dan pozneje pripovedoval sin Franci.

Janja Ambrožič
Franci Zalokar je bil, čeprav je gasilec, presenečen nad hitrostjo požara.

Oče padel s plošče

Janja Ambrožič
Mesto požara so si ogledali tudi kriminalisti, vendar končnih ugotovitev še niso razkrili.

Tudi oče Franc je bil poklicni gasilec, zadnjih pet let je sicer v pokoju, a ko je poskušal pogasiti goreče bale, je padel s plošče, zato so ga reševalci novomeškega zdravstvenega doma odpeljali na zdravljenje v bolnišnico.

»Na plošči je bilo več kot 100 bal sena, gasilci so ga potem odpeljali na deponijo, na njivo in travnik,« je povedala gospodarjeva žena Slavka in dodala, da imajo v tistem objektu 60 govedi, živina je ostala ves čas v hlevu, saj so ocenili, da betonska plošča ne bo popustila. »Še dobro, da je bilo tako, ne vem, kam bi jo sicer dali.«

Ena od večjih kmetij v okolici

Zalokarjeva kmetija je ena od večjih v okolici, imajo 140 pitancev (poleg hleva, ki je gorel, je še en hlev, v katerem je 80 živali). »Ker imamo seno tudi na seniku poleg hleva, nam je ostalo še precej krme,« je dejala.

Dan po požaru je v hlevu še močno smrdelo po dimu, toda živina je bila mirna, kot da se ne bi nič zgodilo. »Živali so bile ves čas neverjetne, čeprav je bilo zanje stresno, ko je gorelo nad njimi, poleg tega so bili vse popoldne tukaj gasilci, ob desetih zvečer so se odpeljali zadnji,« je še omenila Slavka.

Požar je uničil ostrešje, približno 60 bal sena, manjše orodje in nekaj desk, k sreči pa so uspeli rešiti stroje in zavarovati sosednje objekte.

»Res smo hvaležni gasilcem in sosedom za hitro pomoč, sicer bi se lahko zgodilo še kaj hujšega,« sta na koncu izpostavila Franci in Slavka.